• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Учени не могат да търсят извънземни заради манията по криптовалутите

Учени не могат да търсят извънземни заради манията по криптовалутите

/КРОСС/ Манията по криптовалутите създава проблеми за учените, които търсят индикации за извънземен живот, съобщава „Би Би Си". Причината е, че специалистите не могат да се сдобият с нужния хардуер за нови системи, защото той се изкупува ударно за "копаене" на виртуални валути, предава Vesti .

Учените от популярната програма SETI казват, че искат да модернизират и увеличат капацитета на две обсерватории, но не могат. Причината е, че не могат да купят нужния хардуер. При това проблемът не е в липсата на пари, а в липсата на наличности.

"Искаме да използваме най-новите и добрите графични процесори, но не можем да ги намерим. Това ограничава нашето търсене на извънземни и на търсенето на отговор дали сме сами и има ли някой някъде там. Това е нов проблем, който се породи през последните два месеца", коментира Дан Вертхимър от екипа на SETI.

Графичните процесори са предпочитани и за "копаенето" на криптовалути. Колкото по-мощен и добър е въпросният чип, толкова по-голяма ефективност има при изчислението на алгоритмите, които генерират виртуалните пари. Колкото повече такива чипове бъдат обединени в общи машини - толкова повече генерират. Наскоро стана ясно, че има световен недостиг на видеокарти от висок клас именно поради тази причина.

"В SETI се нуждаем от много голяма компютърна мощ, за да анализираме възможно най-много честоти и търсим най-различни сигнали", казва Вертхимър.

Той допълва, че някои от телескопите на SETI използват по около 100 графични процесора, за да обработват информацията.

Други радио-астрономи също са засегнати от недостига. Освен, че намират трудно нужния хардуер, често той се оказва дори два пъти по-скъп заради голямото търсене. С подобни проблеми са се сблъскали от Университета на Калифорния в Бъркли, проектът HERA в Южна Африка и др.
Миналата седмица Nvidia, която е един от най-големите производители на видеокарти в света, обяви, че прави всичко възможно да отговори на повишеното търсене. Това обаче ще отнеме известно време.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.