• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Ръководството на Академията на филмовите награди "Сезар" подаде оставка

Ръководството на Академията на филмовите награди "Сезар" подаде оставка

/КРОСС/ Ръководството на френската Академия на филмовите награди "Сезар" - френският еквивалент на наградите "Оскар", обяви снощи, че подава колективно оставка. Това става 15 дни преди следващата годишна церемония в обстановка на критики за непрозрачност в управлението на институцията и спор около режисьора Роман Полански, предаде АФП.

Съобщението идва след колективен призив на над 400 представители на френската киноиндустрия, публикуван в понеделник във в. "Монд", с искане за задълбочена реформа на Академията на наградите "Сезар". Сред критиките се споменават лошо функциониране, счетоводна непрозрачност и устав, който твърде дълго стои непроменен.

Спорове предизвиква и фигурата на френския режисьор от полски произход Роман Полански, който е в ръководството на академията. Той е издирван от 1978 г. в Съединените щати по обвинение в изнасилване на малолетна, а филмът му "Офицер и шпионин" е с най-много номинации за тазгодишните награди "Сезар". Това се приема силно отрицателно от феминистки организации и френската общественост.

Някои сдружения призоваха за протест във вечерта на церемонията в Париж.

След предвидената за 28 февруари 45-а церемония на наградите "Сезар" ще се състои общо събрание на академията, на което ще се избере ново ръководство и под егидата на френския Национален център на киното ще се изготвят изменения на устава на Асоциацията за насърчаване на киното и ще се пристъпи към модернизирането ѝ, се казва още в изявлението на ръководството Академията на филмовите награди.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.