• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Варна с най-многолюдното шествие за празника, 15 000 души отбелязаха 24 май

Варна с най-многолюдното шествие за празника, 15 000 души отбелязаха 24 май

/КРОСС/ Най-многолюдното шествие по случай 24 май беше във Варна. В него взеха участие над 15 хиляди ученици, студенти и дейци на културата, предава БНР.

Над 60 блока общински, държавни и частни училища преминаха по улиците на града облечени официално. Имаше и много мажоретни състави, както и много деца от детските градини, които също бяха облечени по подобаващ начин от своите учители. Заслужени аплодисменти предизвикаха и висшите учебни заведения.

Шествието беше поведено от средно училище "Кирил и Методий", което по традиция повежда парада на днешния ден. През тази година то е носител на престижна награда, която получиха и много учители, както и ученици. Ученик на годината стана Виктор Мирев от 12 клас от Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна.

По-рано кметът на града Иван Портних съобщи, че Варна ще има ново училище, тъй като вече приключва проектирането на новата сграда за математическата гимназия. Към края си е и проектът за нова сграда на регионалната библиотека "Пенчо Славейков" - една мечта, която е на път да се изпълни след дълги години чакане.

В Пловдив тържествата за 24 май са под мотото "Заедно", с което градът вече е разпознаваем като домакин на инициативата Европейска столица на културата през 2019 г. Празничното шествие потегли от хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" и премина по централната пешеходна улица, аплодирано от хиляди пловдивчани. За първи път тази година по маршрута на шествието бяха разположени няколко сцени с програма. На последната, издигната на площад "Централен", всички присъстващи запяха "Върви, народе възродени" заедно с представителните пловдивски хорове. Преди празничното шествие в актовата зала на Хуманитарната гимназия, където за първи път през 1851 година по идея на Найден Геров е отбелязан празникът в прослава на Светите братя, бяха отличени учители и директори. Прозвучаха и техните пожелания.

Носителите на наградата "Стара Загора" издигнаха националния флаг пред сградата на Общината в града. Празничното шествие поведоха представители на местната власт и културния елит в града, сред които беше и старозагорският митрополит Киприян.

В столицата също се събраха хиляди. Сред тях обаче имаше и множество официални лица. Шествието тръгна от президентството и стигна до паметника на Светите братя пред Народната библиотека, кръстена на тях. Там тържествени слова изнесоха президентът Румен Радев и кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.