• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Полша предага Шикорски за наследник на Аштън

Полша предага Шикорски за наследник на Аштън

/КРОСС/ Полша предлага външния министър Радослав Шикорски за наследник на британката Катрин Аштън на поста върховен представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността, предава Reuters.

„Ще го кажа направо: Полша придоби толкова голямо влияние във външната политика, че т. нар. върховен представител ще бъде в обсега на нашите интереси", каза премиерът Доналд Туск пред журналисти.

„Кандидатурата на Радослав Шикорски се подразбира", допълни той.

51-годишният Шикорски е известен като яростен критик на управлението на руския президент Владимир Путин.

Той заема поста външен министър от 2007 г., а за две години преди това беше министър на отбраната. Шикорски е застъпник на по-решителна политика в защита на интересите на Европа и на нейните съседи от руската експанзия.

Външният министър е бивш лидер на стачка срещу комунистическото правителство в Полша преди падането на Берлинската стена, заради което е бил арестуван. След това получава политическо убежище във Великобритания, следва в университета в Оксфорд и работи като журналист в Афганистан и Ангола.

Радослав Шикорски е женен за американската писателка Ан Епълбаум, която през 2004 г. спечели журналистическата награда „Пулицър" за книгата си „ГУЛаг", посветена на историята на съветските лагери за политически затворници.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Лудите от Плоша, в лудницата!

Плоша НЕ Трябва да получава никаква ВЛАСТ! Ук-л@йнските работи са Ни достатъчни! Като искат да Воюват с Русия, Моля - НО НЕ НА НАШ Гръб! Не чрез нашият поток, не чрез нашата икономика. Кога най-накрая западняците ЩЕ Констатират ЛУДОСТТА на ПЛОША?

29.05.2014 13:11:01

Анонимен

Аз предлагам за комисар по външната политика да изберем г-жа Клинтън, а г-н Обама да помолим да стане председател на Комисията и да се свърши тая. Уж Европа щеше да е контратеза на САЩ, пък каква стана тя. А на поляците дали няма да им приседне? Сбъркан свят. Като гледам как вървят нещата ще трябва да сме доволни и на малкото. Поне да няма война.

29.05.2014 12:16:57

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.