• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Румен Радев: Скелето на свободата ни е изградено от български и руски кости

Румен Радев: Скелето на свободата ни е изградено от български и руски кости

/КРОСС/ "След 140 години трудно някой ще каже кои от костите, които лежат тук, са български и кои са руски. Но от тези кости е изградено скелето на нашата свобода". Това заяви президентът Румен Радев, който държа реч по случай националния празник на България на връх Шипка.

"Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на потомците си и кой ние не бива да пилеем", допълни той. 

"Вие бяхте тук, дори когато политиците ги нямаше. Защото вие знаехте, че с вашето присъствие и почит вие скрепявате историческата истина. Защото вие, млади и стари, сте опълченците на историческата правда, които не допуснахте тя да бъде поругана и низвергната. Към вас е моята човешка благодарност. Вечна памет за героите! Вечна признателност към воините на Царя Освободител", каза държавният глава. 

Президентът благодари на Негово Светейшество Неофит и Негово Светейшество Кирил, Патриарх на Москва и цяла Русия, за съслужението, което духовните глави на България и Русия извършиха по-рано в Шипченския манастир „Рождество Христово" в град Шипка.

„Благодаря за мъдрите думи, признателността, благодарността и християнския дух, който помни, но и прощава. Който осмисля свободата и извисява човека. Християнският дух, в който саможертвата е път към свободата, тъй както хекатомбата на Шипка отвори вратите на нашето национално Освобождение", подчерта още в изказването си на церемонията на връх Шипка българският държавен глава.

Президентът Румен Радев беше посрещнат с официална церемония на историческия връх, по време на която прие рапорта на началника на караула. Държавният глава присъства на панихида в памет на загиналите български и руски воини.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Една голяма част от Руската армия не е от руснаци: украинци (май повече от руснаците), беларуси, финландци са се сражавали в тази война. Техните кости са пръснати по нашата земя. И не трябва да ги тачим заради Путин ли?

03.03.2018 20:48:22

Анонимен

Що Радев не е бил в София ли? Защото ИСТИНСКОТО честване ВИНАГИ е било на Шипка!!! НАРОДЪТ БЪЛГАРСКИ ЧЕСТВА НА ШИПКА!!!

03.03.2018 19:54:00

българин

Изроди русофобски ! Не можахте да се зарадвате на празника и на прочувствената реч на президента Радев. Той казва всичко,което е в сърцата и душите на българите. На истинските българи,а не на транс-джендър българите,лигльовци и дупедавци.Може би трябваше вместо патриарх Кирил да ни поздрави Реджеп Ердоган.Мамицата ви гнусна гьотференска!

03.03.2018 18:28:55

Анонимен

Аман от ватнишко раболепие , що не беше в София Въздухарче за тържествената смяна на караула пред твоята сграда .... за да целуваш ръка на началника от Москва ... нали Въздухар , руския полковник - поп от КГБ ти е по мил от родните традиции .... жалък Московски еничар .

03.03.2018 18:03:00

Анонимен

А САМО РУСКИ ЛИ

03.03.2018 16:02:32

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.