• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

15 таксиметрови шофьори ще оказват първа помощ при катастрофи в София

15 таксиметрови шофьори ще оказват първа помощ при катастрофи в София

/КРОСС/ Първите 15 таксиметрови шофьори вече са в готовност да спасяват човешки живот. Шофьорите, преминали успешно курс първа долекарска помощ по проект „АКТИВНА ГРИЖА" получиха своите сертификати и специализирано оборудване - професионална автоаптечка и обозначителна жилетка. Таксиметровите шофьори са получили знания по теория и практика от специалисти от водещи болнични заведения в София как да оказват долекарска помощ при пътнотранспортни произшествия и други инциденти.

Христо Григоров, председател на БЧК, Надежда Тодоровска, заместник- генерален директор на БЧК и Стефан Софиянски, председател на Клуб „Активна сигурност" присъстваха на церемонията, на която шофьорите получиха сертификатите си.

Проект „АКТИВНА ГРИЖА" е резултат от партньорството между Клуб „АКТИВНА СИГУРНОСТ" и Български Червен кръст.

„Световната практика е показала, че първите 7-8 минути са решаващи за спасяването на човешкия живот. Ако таксиметровият шофьор е на мястото и реагира правилно, той ще спаси човешки живот. Таксиметровите шофьори ще оказват долекарска помощ, която има за цел да запази жизнените функции, ще извършват най-неотложни животоспасяващи действия. По-добре да направи нещо, отколкото да не прави нищо и пред него да умира човек. Шофьорът трябва да обезпечи терена и да се обади на главния координатор 112. Таксиметровите шофьори са тези, които се движат в цялата страна и имат възможност да окажат първа помощ. Недопустимо е в една европейска държава линейката да пристига след 20-та минута. „АКТИВНА ГРИЖА" е проект, който показа един алгоритъм и има за цел да допълни усилията на държавата.", каза Христо Григоров, председател на БЧК.

„Това е модел, който работи в други европейски държави. Спешната помощ навсякъде изисква много голям ресурс и затова се обединяват усилията на корпоративния сектор, държавата, общините и спонсори. Това е една добра практика, която се прилага в Германия и Израел" - допълни г-жа Надежда Тодоровска.

Председателят на Клуб „Активна сигурност" г-н Стефан Софиянски сподели с присъстващите: „Проект „АКТИВНА ГРИЖА" включва две нива: първото - активната гражданска позиция на всеки български гражданин. Таксиметровите шофьори са доброволци, които ще помагат за спасяването на човешки живот, като оказват първа помощ и се обадят на 24- часовия безплатен телефон за спешни случаи 0800 10200. Вторият етап е хеликоптерната помощ - единият хеликоптер е базиран в София в Университетска болница „Лозенец", а другият е в Окръжна болница Бургас. Хеликоптерът пристига с лекар и оборудване и този етап е лекарска помощ. До момента два пъти сме оказвали такава реална помощ - при катастрофата в гара Калояновец, хеликоптерът беше на разположение на 112 и вторият път оказахме помощ при транспортирането на едно новородено недоносено бебе. Проект „АКТИВНА ГРИЖА" насочва усилията си към активно партньорство с 112, застрахователния сектор, както и с всички заинтересовани".

В момента се провежда вторият обучителен курс. До края на годината ще бъдат обучени 100 доброволци.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.