• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

След изборите в Швеция: Никоя партия няма да има мнозинство в парламента

След изборите в Швеция: Никоя партия няма да има мнозинство в парламента

/КРОСС/ Никоя от партиите и коалициите няма да има мнозинство в шведския парламент. Това показват неокончателните данни от парламентарните избори в Швеция, които се проведоха вчера. Двете основни коалиции са с почти изравнени резултати, а антиимигрантската Шведски демократи не постигна предричаните ѝ 20% от гласовете.

Лявоцентристката коалиция, в която влиза и управляващата Шведска социалдемократическа работническа партия, получава 40,6 % от гласовете. За опозиционния дясноцентристки блок Алианс са гласували 40,1 на сто. На трето място се нарежда евроскептичната и антиимигрантска партия Шведски демократи с около 18 % от гласовете. Въпреки, че подкрепата е по-малко от очакваното, формацията значително увеличава местата си в парламента. Шведският премиер Стефан Льовен вече обяви, че няма да подаде оставка, въпреки призивите за това. 

Стефан Льовен, министър-председател, Шведски социалдемократи: "Най-важното в момента е да не се спекулира, партиите да не се нагърбват с тежки политически позиции. Вместо това да оставим силната машина на шведската демокрация да си свърши работата. Имаме две седмици до началото на новата парламентарна сесия. Ще работя спокойно като премиер и с уважение към избирателите и шведската изборна система. И ще действаме както трябва когато окончателните резултати са ясни."

А от Шведски демократи обявиха, че са готови да преговарят с всички.

Джими Окесон, лидер на партията Шведски демократи: "Готов съм да говоря с другите партии. Готов съм да преговарям и да си сътруднича с всички останали партии."

Очертава се дълъг и сложен процес на формиране на коалиционно правителство, като според анализатори е по-възможната коалиция е дясноцентристка.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.