• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Славчо Велков: Важното е да не си свързан с чужда ДС

Славчо Велков: Важното е да не си свързан с чужда ДС

/КРОСС/ Експертът по сигурност о.р. полковник Славчо Велков е сред новите лица, които бяха утвърдени за водачи на листи на БСП. Той ще оглавява червените кандидат-депутати в Пазарджик. С какви мотиви влиза в политиката и с какво го е впечатлила предизборната платформа на БСП? Ако бъде избран в следващия парламент, къде ще бъдат насочени неговите усилия. Трябва ли да се реформира системата ни на национална сигурност и как? 

Платформата на БСП е реалистична и си заслужава усилията.

- Г-н Велков, Корнелия Нинова заяви, че един от начините БСП да покаже готовността си за промяна е участието в кандидатдепутатските листи на общественици, журналисти, интелектуалци, които не са били пряко свързани с партията. Вие сте един от тях. Какво ви мотивира да влезете в политиката?
- Аз съм от гражданската квота на партията. Мотивира ме личната покана на председателя на БСП Корнелия Нинова, с която се познаваме повече от 20 години. Разбира се, това не беше достатъчен мотив. Поисках предизборната платформа и внимателно я проучих, дори участвах в обсъждането й в един от нейните раздели. Затова реших, че тя е достатъчно реалистична, не е популистка и може да бъде изпълнена. Както и че е финансово добре разчетена и си заслужава усилията.

- Какво ви впечатли в раздела за вътрешна сигурност, отбрана и обществен ред, където вие сте експерт?
- Отварям веднага една скоба и като университетски преподавател казвам, че националната сигурност е политика на защита на националния интерес и тя има своите много сериозни измерения не само като вътрешна и външна сигурност, охрана на границите, а и своите икономически, социални, политически, енергийни, здравни, етно-религиозни и други аспекти. Така че националната сигурност е много широк спектър от политики на защита на националния интерес, а той е осъзнатата потребност на нацията. Ако погледнете разделите на програмата на БСП, те са измерение на националната сигурност. Да кажем - социалното измерение, много добре разработено и изпълнимо, без обещание за двойни пенсии и заплати, енергетиката, икономиката, външната политика и сигурността, образованието. Програмата има стратегическа цел далеч във времето, а не е само за един мандат.
От нея личи, че тук става дума за национален интерес, а не за корпоративен или партиен. Изготвена е и е обсъждана от широк кръг специалисти. Не случайно се канят хора от т.нар. гражданска квота, които са експерти в някои от тези направления, които изброихме.

- Ако бъдете избран в следващия парламент, къде ще насочите своите усилия?
- Ако живот и здраве избирателят ни даде кредит на доверие, моите усилия ще бъдат насочени най-вече в подпомагане на изработване на нова стратегия за сигурност, която да гарантира в достатъчна степен защитата на България, на нейните граждани, в съответствие със заплахите от миграция, бежански поток, тероризъм, битова, криминална, организирана престъпност и т.н.

- Преди време определихте тероризма като "война по време на мир" и "война без край".
И заявихте, че е крайно време за създаване на единна европейска политика по противодействие на тероризма. Как може това да се случи?
- Продължавам да твърдя, че трябва да има единна европейска политика по противодействие на тероризма с основен мотив, че сигурността на външната граница на България, разбира се, и на Гърция и Италия, е сигурност на страните в Европа. Ние буквално сме в средния край на ЕС. И няма как всяка отделна държава със своя собствена национална политика да се справи с предизвикателството, което е глобално. Проблемът няма как да се реши на парче. В тази връзка се правят вече стъпки. Бяха формирани няколко мощни структури за общоевропейска сигурност и вероятно ще се направи още повече в тази посока. Госпожа Ангела Меркел вече е отрезвена от това, което се случи в Германия.
Именно по линия на тероризма Берлин предприе мерки за усилена депортация на големи групи имигранти. Това ще се случи и на територията на други европейски страни.
Нашето правителство трябва да ползва в това отношение законите, които е изготвил парламентът, за да може да се справя със заплахите

- Корнелия Нинова заяви, че приоритет на партията е с общи усилия да се сложи край на "паралелната държава", което съдържа борба с корупцията, въвеждане на правила във всички сектори и възмездие за тези, които не спазват правилата. Какво е вашето мнение по въпроса?
- Смятам, че Нинова има достатъчно основания да го каже и вероятно достатъчно данни и факти. Казаното от нея не е нещо ново. Говорим за една виртуална държава, извън онази, която ние виждаме, но вътре в нейния състав, която не допринася с нищо за развитието на България и благосъстоянието на гражданите, а напротив -отнема. Когато говорим за корупцията по висшите етажи на властта, наричана мафия в Италия, става дума за престъпната симбиоза между организирана престъпност и изпълнителна или друга власт.

- Трябва ли да се направи пълна ревизия на работата на предишния кабинет?
- Когато президентът Румен Радев каза на служебния премиер Огнян Герджиков да направи пълен преглед и анализ на състоянието на ведомствата, вашите колеги написаха "ревизия". Това е термин, който е характерен по-скоро за финансови параметри. Става въпрос за това - да се направи трезва оценка за състоянието и необходимостта от реформиране.

- Как бихте оценил свършеното от екипа на бившия премиер Бойко Борисов в сектора "сигурност"?
- Не съм човекът, който да дава оценки. Мога да кажа, че в сектора "сигурност" не всичко е направено. Въпреки твърденията, че имаме нула имигранти, преминали на турско-българската граница, в същото време от доклада на МВР става ясно, че е много засилен потокът от северозападната граница. Ако имаме нула на южна граница, откъде е потокът на северозападната граница? Не казвам, че нищо не е направено, защото има хиляди честни професионалисти, особено в системата на МВР, в областта на противопожарната дейност, които са вършили работата си много добре. Не можем обаче да кажем, че всичко е направено. Когато говорим за борба с корупцията, това трябва да започне от изкореняване на корупцията сред тези, които трябва да пазят това да не става, които трябва да пазят правата на гражданите. Да се прочисти собствения имот.

- Не е ли притеснително, че в кандидатдепутатските листи има хора, свързани с Държавна сигурност? Вие също имате картонче, нали?
- Бил съм свързан с Държавна сигурност. Подчертавам - с българската ДС. Това е стара дъвка, в интернет я има от 2012 г., но никъде не е написано, че Славчо Велков е бил и кадрови офицер от ДС, освен че има картонче. Притеснява ме това, че се забравя другото. Да не би господ да ми е дал званието "полковник" в МВР? Слава Богу, има много живи хора, които помнят това нещо. Важно е човек да не е бил свързан с някоя чужда Държавна сигурност. Това вече е страшно. Аз няма от какво да се притеснявам.

- Дали междуличностните вражди могат да попречат на БСП в предстоящите избори?
- На мен никакви междуличностни вражди не могат да ми попречат. Аз съм боец.

Антония КЮМЮРДЖИЕВА, в. "Стандарт"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Боеца експерт ДС агент слугуващ при Сашо Дончев от Овергаз и освободен - защо ли......

19.02.2017 02:34:33

Анонимен

С такива ДС-"експерти" по сигурността, подчинени на съветските служби, сомовитският циганин Яшар Замфиркьо (известен като Тодор Живков - Тато) падна от власт през 1989 след един "брилянтен" възродителен процес! Явно Корни (така й викат в Америка при синчето й!) ще следва примера му до край със същите осрани ДС-кадри!

18.02.2017 03:01:46

Демократ

ВЕЧНА СЛАВА НА РАБОТИЛИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ В ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ!

17.02.2017 15:48:25

КГБ

ВСИЧКИ БИВШИ АГЕНТИ НА ДС СА СВЪРЗАНИ С КГБ, ТЪЙ КАКТО КОМУНИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ БЕШЕ СВЪРЗАНА С СССР!

16.02.2017 14:23:36

Велко Славчев

Много точно казан.Важното е да не си свързан с чужда ДС.Ти си свързан с руското си КГБ и ни си от чуждото българско ДС. .

15.02.2017 14:49:07

Мао

Абе Славчо , на кого ги приказваш тези , май плуват корабчета ... цял живот на руска хранилка големия експерт , цял живот подлога и сега хоп чист , егаси наглостта и дебелоочието ............Пълна мерзост , класически национален предател .

14.02.2017 16:03:26

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.