• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

МО: Няма официално запитване за разполагане на американска военна техника в България

МО: Няма официално запитване за разполагане на американска военна техника в България

/КРОСС/ По военно-дипломатическите канали не е постъпвало запитване за разполагане на военна техника на САЩ на територията на България, заявява пресцентърът Министерството на отбраната в коментар на изявлението на командващия Въоръжените сили на САЩ в Европа ген.-лейт. Бен Ходжис относно планове на американската армия да разположи около 150 танка и бронирани превозни средства в няколко страни от НАТО, включително България.

Изявлението на командващия Въоръжените сили на САЩ в Европа визира концепцията на САЩ за регионално разполагане на формирования от сухопътните войски на ротационен принцип на територията на страни от Източна Европа, включително интензифициране на сътрудничеството в областта на съвместни подготовки, тренировки и учения с въоръжените сили на тези държави.

Съгласно Споразумението между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, подписано през 2006 г., на територията на нашата страна всяка година се провеждат съвместни българо-американски подготовки и учения, които способстват за повишаване на оперативната съвместимост между въоръжените сили на двете страни. През последните четири години се запазва тенденцията за увеличаване на броя на съвместните подготовки, тренировки и учения като за участие в тях се привличат и военни формирования от въоръжените сили на други държави-членове на НАТО и страни-партньори, припомня ведомственият пресцентър.

В изпълнение на Споразумението през следващата 2015 г., на територията на нашата страна ще се проведат около 23 съвместни подготовки и учения с участието на военни формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили. Целта е да се повишава натренираността на личния състав и формированията за изпълнение на задачи в съвместни операции. Част от тези съвместни подготовки са в контекста на провеждащото се в момента на територията на Полша учение „Атлантическа решителност".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

надали някой ще ви пита

27.11.2014 20:36:58

sinuxe

za6to da zapitvat te prosto sa si u doma

27.11.2014 05:43:06

sinuxe

za6to da zapitvat te prosto sa si u doma

27.11.2014 05:42:40

Анонимен

България незалавно трябва да излезе от НАТО и ЕС

26.11.2014 21:01:12

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.