• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Когато слоновете излязат на война, страда тревата

Когато слоновете излязат на война, страда тревата

/КРОСС/ Депутатът от БСП Страхил Ангелов е изразил подкрепа към режима на сирийския лидер Башар Асад, стана ясно от репортаж на местна телевизия, показващ срещата му с председателя на сирийскя парламент Мохамад Аллахам.

Новината провокира реакцията на външния министър Кристиян Вигенин, който се възмути в профила си във Фейсбук от поведението на Ангелов и поиска да му бъде наложена санкция от партийното ръководство.

"Посещението на депутата Страхил Ангелов в Сирия и едностранната му подкрепа за управляващия режим е безотговорен акт, който противоречи на принципната и балансирана позиция както на България, така и на БСП. Очаквам председателят на НС г-н Миков и председателят на ПГ на КБ г-н Станишев да предприемат необходимите действия за отстраняването му от поста председател на парламентарната група за приятелство със Сирия - при над 100 000 убити сирийци, милиони бежанци и вътрешно разселени, приятелството със Сирия не е тъждествено с приятелство с Асад", смята Вигенин.

Потърсен за коментар Ангелов заяви пред в. "Сега", че сам е инициирал посещението и пътува на собствени разноски, а не е командирован от парламента Депутатът отказа подробности какви срещи е имал до момента и с кого още ще се срещне, но увери, че няма намерение да говори с бунтовническите сили, които сравни с "Ал Кайда". Като цел на посещението си Ангелов посочи ситуацията със сирийските бежанци у нас и хуманитарната ситуация там.

Предишният му опит да отпътува за Сирия беше по покана на Хасковската търговско-промишлена палата. Сега обаче от думите му стана ясно, че има сериозна промяна в първоначалните намерения за бизнес със Сирия.

"Ситуацията от хуманитарна гледна точка тук е толкова тревожна, че мисля, че е недостойно да се говори за бизнес", уточни той. Председателят на хасковската палата Янчо Янев обаче заяви пред "Сега", че депутатът е в Сирия, включително и за да подготви посещение на българска бизнес делегация през февруари.

 

Всичко това даде повод на Нидал Алгафари да напише на стената си във Фейсбук: 

Приятели,
Сирийската телевизия, подчинена на диктатора, излъчи репортаж- новина, че българска делегация начело с народния представител Страхил Ангелов от Коалиция за България се е срещнала с председателя на народното събрание назначено от сирийския диктатор. Въпреки уверенията на външният ни министър пред чуждестранни медии, че това няма да се случи и външната политика на Република България е непроменена, въпреки уверенията на Председателя на българското Народно събрание, че няма да има парламентарна делегация която да подкрепи диктатора избиващ народа на Сирия се случи. В излъчения репортаж се твърди, че Ангелов е изказал подкрепата си за режима в Сирия и, че неправдиво се показват действията на армията на диктатора. Логично е да попитам дали това е позицията на председателя на парламентарната група, председател на БСП и на ПЕС. Подобна политика, давам мигач на ляво, а завивам на дясно може и да способ но в Европа и цивилизования свят се приема като лъжа и непредсказуемост.
В деня в който този народен представител от парламентарната група ръководена от Станишев е бил обгрижван от диктаторската власт, са избити стотици мирни граждани на Сирия. В същото време когато виковете на измъчваните в занданите молещи за милост, народения ни представител е на диктаторската софра, доволно похапващ и небрежно се усмихващ се! Удобно излегнал се в креслото в което лидера на Хизб Аллах е седял преди него, а българският народ се чуди как да изхранва хиляди прогонени от същия диктатор бежанци в България е за мен нелепо, нечовешко и смърдящо на гнилост.
Господин Миков, надявам се поне, че този народен представител не представлява официална делегация на Народното събрание!

 

Тази вечер пък е премиерата на документалния филм "Когато слоновете излязат на война, страда тревата" за режима на Башар Асад в раздираната от гражданска война Сирия ще се превърне в благотворително събитие за бежанците от страната в България.

Всички приходи от прожекцията тази вечер от 19 ч. в Дом на киното ще отидат в помощ на Центъра за бежанци в кв. "Овча купел", съобщиха сдружение "Позор", организаторите на кинофестивала за арабско и северноафриканско кино MENAR, в чиято програма е филмът. Според тях филмът представлява ранен обзор на бежанската криза и подчертава важни стратегически дебати, които играят ключови роли за тези, които се опитват да устоят на режима.

Режисьор и сценарист на 52-минутната лента от 2012 г. е Яра Лий, бразилец от корейски произход, който извън кино проектите си, е основател на благотворителната фондация Caipirinha. Кариерата му включва близо 20 заглавия, основно пълнометражни и късометражни продукции на теми като първата жена в управлението на Афганистан, бунтовете в Сиера Леоне и Конго, образователната система в Либерия, геноцидът в Руанда и битките между екстемистките групировки в страната през 1994 г.

Преди премиерата си в България, "Когато слоновете излязат на война, страда тревата" е преминал през международните кинофестивали в Багдад, Рио де Жанейро, Александрия, Ливан, както и Фестивалът на Арабското кино в САЩ, където е пуснат по кината в Чикаго и Вашингтон. Премиерните прожекции на филма преминават и през Великобритания, Германия, Филипините, Украйна, Канада.

Филмът ще бъде прожектиран и на 23 януари от 18 ч. в Червената къща. Програмата на MENAR, обединяваща игрални, късометражни и документални филми от региона, продължава до 1 февруари.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Какъв е този Надал бе? Да не би да педал от шайката на агент Гоце? Ми то много хубаво е направил този депутат. Не искам да ръполяскам на политиката на САЩ и подлизурките от Е.С. да превземат Сирия и да си разположат военните бази под носа на Русия. Това искат да направят и с Украйна. Това не би им помогнало особено срещу Руските подводници с ракети с ядрени бойни глави да бъдат размазини,но те се чувстват владетели на света,а наши мекерета и подлизурковци ги възхваляват и ближат задника им за доларчета! И те представете си ни говорят за демокрация и други бла-бла работи! За съжаление или не капитализма си отива заедно с САЩ и Е.С. В момента страните от Евразия се развиват бурно и неудържимо.Само те могат да се справят с империалистите от САЩ при едно обединение!

20.01.2014 17:34:51

Дяволски

Ангелов само е минал да види, дали оръжието на Кинтекс, изпратено от управляващата тройна коалиция, чрез братята руснаци е достигнало до казармите на Асад. Нали един друг вече се похвали как скочил оборотът на Кинтекс напоследък. Ангелов (или Дяволски?) мини и при талибаните в Афганистан да ги подкрепиш и виж и там за някой алъш-вериш. Я оръжийце ще продадеш, я дрога ще внесеш... Че криза е, криза и БСП е все по загрижено за българския народ. Както се казваше едно време: "Изхранването на народа - все по-голяма грижа на Партията.

20.01.2014 13:06:40

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.