• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

С. Шойгу: Русия ще прехвърли в Сирия ЗРК С-400 (видео)

С. Шойгу: Русия ще прехвърли в Сирия ЗРК С-400 (видео)

/КРОСС/ Министерството на отбраната на РФ ще прехвърли в авиобазата Хмеймим в Сирия, където е разположена руската авиационна група, най-новите зенитно-ракетни системи С-400, съобщи в сряда руският министър на отбраната Сергей Шойгу, предаде РИА „Новости".

„На авиобазата Хмеймим в Сирия ще бъдат прехвърлени С-400", заяви той на заседание на колегията на министерството на отбраната на РФ.

„Триумф“ (С-400) е руски зенитно-ракетен комплекс с голям и среден обсег на действие, предназначен за противоракетна отбрана срещу атака от ядрена триада, ново поколение, без аналог при сходно въоръжение в други страни по света. Проектиран е с възможност да унищожава всички възможни (на въоръжение и в процес на разработка) космически и въздушни средства за нападение на потенциалния противник – разузнавателни самолети, самолети със стратегическо и тактическо предназначение (в т. ч. „невидими“ самолети, разработени по технологията Stealth), оперативно-тактически балистични ракети, балистични ракети със среден радиус, свръхзвукови цели, самолети на радиолокационното разузнаване. Всяка оперативна система на комплекса позволява едновременна стрелба до 36 цели с до 72 управляеми ракети боекомплекта.

Във вторник руски Су-24 претърпя катастрофа при изпълняване на бойна задача в Сирия. Президентът на РФ Владимир Путин съобщи, че той е бил свален с ракета „въздух-въздух" от турски изтребител F-16 и е паднал на територията на Сирия на 4 км от границата с Турция. Според информация на Генералния щаб на ВС на РФ, атакуваният Су-24 не е пресичал границата с Турция, което се потвърждава от данните на сирийската противовъздушна отбрана. Турция твърди, че руският самолет е навлязъл във въздушното й пространство и тя не е знаела, че бомбардировачът е на руските ВВС.

„Руските зенитни комплекси, разположени в Сирия, не са предназначени за борба с „Ислямска държава" или която и да е от антиправителствените групировки в страната и представляват най-голямата заплаха за силите на страните от алианса, участващи в предвожданата от САЩ коалиция”, заяви върховният главнокомандващ силите на НАТО ген. Филип Брийдлав пред лондонския The Times в началото на октомври. В района са заснети системите SA-15 („Тор" според руската класификация), SA-22 („Панцирь-С1") и изтребители Су-30.

Русия ще използва всички средства за осигуряване безопасността на полетите в Сирия, включително зенитни комплекси С-300. В нашата военновъздушна база в Сирия ще бъде дислоциран комплекс от противовъздушната отбрана С-300. Надявам се, че това, заедно с другите мерки, които ще предприемем, ще бъде достатъчно за подсигуряването на полетите, съобщи руският президент Владимир Путин пред журналисти днес.

„Проблемът не е само в тази трагедия (инцидентът с руския самолет Су-24), проблемът е много по-дълбок. Ние виждаме - и не само ние, целият свят вижда - сегашното ръководство на Турция в течение на доста години провежда целенасочена вътрешна политика за ислямизация на своята страна", заяви президентът.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Русия е направил изводите си от инцидента с фронтовия бомбардировач Су-24М, който бе свален от турски изтребител над територията на Сирия. Началникът на Главното оперативно управление на Генщаба генерал-лейтенант Сергей Рудской обяви, че Русия ще унищожава всички потенциално опасни цели, а военните контакти с Турция ще бъдат прекратени, предаде ТАСС.

&feature=youtu.be

„Първо: Всички действия на ударната авиация ще се осъществяват само под прикритието на изтребители. Второ: Ще бъдат предприети мерки за усилване на противовъздушната отбрана. За тази цел крайцерът „Москва", оборудван с ПВО система „Форт", аналогична на С-300, ще се позиционира край бреговете на Латакия. Предупреждаваме, че всички цели, които представляват потенциална опасност за нас, ще бъдат унищожавани. Трето: Прекратяват се контактите с Турция по военна линия", заяви Рудской пред журналисти.

Рудской уточни, че фронтовият бомбардировчик Су-24М от руските ВВС е бил свален от изтребител на турските ВВС F-16 в 10.24 ч. московско време при изпълнение на боен полет над територията на Сирия. „Не са установени никакви опити от страна на турския самолет да се свърже или да установи визуален контакт с нашия екипаж", подчерта Рудской.

Той потвърди, че един от пилотите е загинал. „Попадението на ракетата в Су-24М е станало над територията на Сирия. Мястото на падането на самолета се намира на сирийска територия, на 4 км от границата. По данни на обективния контрол нашият самолет не е пресичал границата с Турция. Това се потвърждава и от данните на сирийската ПВО", добави Рудской.

„По данни на радиолокационното разузнаване от летището „Хмеймим" въздушното пространство на Сирия е нарушено от атакуващ самолет на турските ВВС. Този факт се оценява като най-грубо нарушаване на нормите на международното право с най-тежки последствия и пряко нарушаване на Меморандума за предотвратяване на инциденти и осигуряване на полетите в Сирийската арабска република, подписано със САЩ и простиращо се върху всички страни от коалицията, включително Турция", подчерта ген. Рудской.

По думите на Рудской, за евакуирането на пилотите са били пратени два вертолета Ми-8. „В хода на операцията един от тях е бил повреден при стрелба със стрелково оръжие и е извършил принудително кацане на неутрална територия. Един морски пехотинец е бил убит. Екипажът на вертолета е бил евакуиран в авиобазата „Хмеймим", а самият хеликоптер е бил унищожен с минометен огън от територия, контролирана от бандитски формирования", разказа Рудской.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

ruth

Ей, Анонимен, и на мене почна да ми писва от такива туркофили като тебе, които предпочитат да го смучат резания на Ердоган само и само да не признаят очевидната истина! Аман от дебили и предатели на православието!

25.11.2015 16:17:02

Анонимен

Фесовете трябва да си го получат .....ама солено!!!!

25.11.2015 13:32:58

Анонимен

правилен - закъснял ход. Турските читаци-манафи си признаха че са атакували самолета за да защитят своите братя (ислямска държава). Ако изродите се разбунтуват тук и пратим армия срещу тях, турските ф-16 ще са над София!

25.11.2015 13:08:13

Анонимен

Почва да ми писва от руските простотии! Неуморими са да лъжат и сеят заблуди открай време! Тези макети ги гледам от 50 години и все са най, най и по`, а всъщност Русия е лидер на ВЪШКАРИТЕ...!? Който им се хване - си е за негова сметка! ТУРЦИЯ ТРЯБВА ДА СИ ПАЗИ ТЕРИТОРИЯТА, А ТЕЗИ СИБИРСКИ ПРОШЛЯЦИ НЯМАТ РАБОТА НА НЕЙНА ТЕРИТОРИЯ...!

25.11.2015 12:46:01

Анонимен

С-400 ще послужат когато някой турски самолет реши да се "поразходи" над Сирия, а това ще се случи, защото те мислят, че са у дома си в тази част на Сирия!

25.11.2015 12:21:58

Анонимен

Бааааси, ще стане нещо страшно!!!

25.11.2015 12:11:48

Краси

Ей сега стана интереснооооооо. „На авиобазата Хмеймим в Сирия ще бъдат прехвърлени С-400“ каза руският министър на отбраната Сергей Шойгу. Не С-300, а С-400. Като виждам до къде я докараха турците с помощта на краварите (които сега се задушават в собствен сос да обясняват, че те нямали нищо общо със случая, че Турция свалила самолета над сирийска територия и ген. секретаря на нато в изказването си след срещата били лично негово мнение а не на страните членки) ще падат турски самолети ако посмеят да хвъркат на Северна Сирия и да бомбят кюрдите.

25.11.2015 11:42:22

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.