• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Проф. Бузов: Нито САЩ, нито Русия имат полезен ход в Сирия

Проф. Бузов: Нито САЩ, нито Русия имат полезен ход в Сирия

/КРОСС/ Ситуацията в Сирия е безпрецедентна и дори сравнението с Карибската криза изглежда слабо, защото сега ситуацията е по-напрегната - и двете страни нямат свободни ходове. Това заяви в предаването "Нещо повече" проф. Вихрен Бузов, специалист по кризи на сигурността и заместник-ректор на Великотърновския университет. Той сравни Сирия като основното бойно поле на водената от САЩ коалиция срещу Русия с аналогичните бойни полета в Украйна и евентуално бойното поле на Балканите, което, по думите му, е все още със замразени конфликти, но под риска да бъде активирано.

Още от самото начало конфликтът в Сирия може да се разглежда като прелюдия на глобална война между Запада и Русия, в която като прокси сили участват джихадистите, сирийското правителство, Иран, "Хизбула", посочи проф. Бузов:

"Сега, когато вече проблемите на терен изглеждат разрешени - победата на проруската коалиция е ясна, вече се стига до сблъсъка на глобалните сили. Най-лошото е, че те като че ли се изправят в една патова ситуация, в която САЩ като че ли няма накъде да отстъпват. Ако не направи нещо - като да взриви пожар с ограничени последици, никой няма да възприема тези заплахи от Тръмп в стил на Националната асоциация за свободни борби (където сме гледали как се зъбят едни на други), никой няма да възприема тези заплахи сериозно. В момента това, което е заложено на карта за САЩ, е с един ограничен удар да се тества дали Русия ще отговори на преминаването на червената линия: директна атака на техния съюзник с евентуално засягане и на руските интереси с жертви от страна на Русия или на Иран, и дали ще посмее да нанесе възмезден удар. Ако Русия не посмее, това ще гарантира геостратегическа доминация на САЩ за дълги години, която изглеждаше изгубена в Сирия. Картата на Русия е, че и тя е в патова ситуация и не може да не отговори."

Президентът Доналд Тръмп играе едновременно и доброто, и лошото ченге, смята ген. Чавдар Червенков, бивш директор на Военното разузнаване. Това, което се случва в Сирия, зрее и премина през различни стадии през последните пет-шест години, допълни той:

"Сценариите и постановките за осъществяване на химически атаки в Сирия се усъвършенстват непрекъснато и сме свидетели на последната такава. Аз лично съм убеден, че няма нищо общо с истината. Досега не видяхме нито жертви, нито доказателства. Не се допускат независими международни експерти, които да разследват на място. Виждаме само едни клипове, в които един мъж полива с маркуч едни дечица и това е. /.../ Ние нямаме възможност да получим достоверна информация от първа ръка. Чакаме да прочетем това, което големите държави ще ни поднесат като доказателства - да го видим, за да се убедим."

Червенков направи аналогия между казуса с твърденията за химическа атака в Сирия и случая „Сергей Скрипал":

"Тереза Мей преживява вече един провал с аферата „Скрипал". Нямаме още заключението на Организацията за забрана на химическото оръжие - вече цял месец тя анализира, а тогава Тереза Мей направи заключението за 12 часа."

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Два прости въпроса : 1. Джаеш ал Ислам, които държаха Гута и обстрелваха 7 години Дамаск, джихадисти ли са? 2. САЩ подкрепят ли Джаеш ал Ислам? Мисля, че е КРИСТАЛНО ясно.

13.04.2018 09:27:00

Анонимен

Джихадистите и Идил бяха създадени от САЩ и Израел. Но бяха тотално разбити от Русия и войската на Асад. Запада губи и играе ва банк, няма коз. Русия също е без избор и този път няма да отстъпи, а ще мачка наред, ако я предизвикат. Ситуацията никак не е добра. Западният модел загива и се бори с всякакви долни средства да оцелее. Интересно е, че Китай за момента мълчи...

11.04.2018 21:33:48

Анонимен

Не сте цитирали буквално тези две ватенки говорещи по БНР. Единият от комуноидите каза ,че джихадистите били на страната на западната коалиция. Трудно е да се смели такава наглост, простотия и надъханост с щампи от Работническо Дело на тези 'анализатори' единия от които е бивше разузнавателно ченге на БКП

11.04.2018 19:55:12

Анонимен

Комунистически анализатори ,айде у лево.

11.04.2018 19:48:25

Анонимен

Пълни сме с експерти и специалисти, затова сме на това дередже.

11.04.2018 19:33:43

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.