• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

МВФ: Банковата система в България е стабилна

МВФ: Банковата система в България е стабилна

/КРОСС/ Банковата и финансовата система на България е стабилна. Това е оценката на Международния валутен фонд, която се изразява в съобщение, разпространено от Българската народна банка. Финансовата институция обсъди и одобри „Оценката на стабилността на финансовата система в България".

Докладът предизвика интерес в Изпълнителния съвет и по време на дискусията, която бе общо положителна за страната ни. Позиция са изразили 21 от 24-те директори на фонда. Те са поздравили българските институции за стъпките, които са предприети за възстановяване на доверието в банковата система след 2014 г. и подкрепиха продължаване на усилията за укрепване на финансовия сектор.

ЕЦБ и ЕК отделно са представили коментари в подкрепа на изводите и препоръките от доклада в областта на банковия сектор.

В документа МВФ оценява текущото състояние на банковия сектор и на мерките на БНБ за реформиране на реформиране и развитие на банковия надзор и изграждането на рамка за управление на кризи в банковия сектор, и очертават насоки за последващи действия в съответните области.

„Финансовата система на България през последните години показа устойчивост на шокове, въпреки затварянето през 2014 г. на четвъртата по големина банка в резултат на измами и вътрешни злоупотреби", се казва в съобщението на МВФ.

Тогава случаят повдигна въпроси относно жизнеспособността и на други банки, някои от които претърпяха отлив на депозити, и порoди опасения във връзка с упражнявания от БНБ надзор, продължава оценката.

С цел възстановяване на доверието властите, освен искането за извършване на оценката по Програмата за оценка на финансовия сектор, проведоха преглед на качеството на активите на банките и небанковите финансови институции, предприеха реформи в банковия надзор и въведоха нова функция по преструктуриране на кредитни институции. Банковата система се стабилизира след затварянето на банката през 2014 г., благодарение на започнатите реформи и наличието на значителни капиталови и ликвидни буфери.

Прегледът на качеството на активите през 2016 г. осигури задълбочена оценка на практиките на банките за определяне на обезценките, качеството на кредитните данни, и процесите за оценка на обезпеченията. На ниво банкова система следва да бъдат намалени необслужваните кредити, а някои банки, за които прегледът установи необходимост, следва да изпълнят съответните капиталови планове.

Постигнат е напредък в укрепването на банковия надзор след оценката през 2015 г. на съответствието на надзорните практики на БНБ с Базелските основни принципи, но са необходими още действия и ресурси. Рамката за управление на кризи в банковия сектор е изградена на здрава основа, но предстоят още важни стъпки, включително одобряването на плановете за преструктуриране на системно важни местни банки и разработването на инструменти за осигуряване на възможност за ликвидна подкрепа от страна на централната банка, пише още в документа.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.