• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Започват Националните Славейкови празници

Започват Националните Славейкови празници

/КРОСС/ Теодосий Спасов, балет „Арабеск" , Театъра на българската армия и вокална формация „Бънджи сингърс" са само част от богатата културна програма, подготвена от община Трявна за Националните Славейкови празници, които ще се проведат в периода 2-5 юни 2016г.

Тържествата се провеждат под патронажа на Президента на Република България.
Входът за всички събития, с изключение на театралната постановка "Големанов" на НЧ "Пенчо Славейков 1871", е свободен. Билетите за постановката ще бъдат на цени от 3 и 4 лв. и могат да бъдат закупени на касата на читалището.
Тържественото откриване на Националните Славейкови празници ще се състои на 2 юни /четвъртък/ ат 18,00 ч. пред сградата на община Трявна. Непосредствено след това започва театралната постановка „Големанов" от Ст.Л.Костов с актьорите от местната театрална трупа към НЧ „Пенчо Славейков 1871".
В 21,00 ч. на площада пред читалището ще започне концертът на вокална формация „Бънджи сингърс" . При лошо време концертът ще се състои в салона на читалището.
В периода 2-5 юни на площада пред НЧ „Пенчо Славейков 1871" ще бъде разположена Изложба-базар на издателство „Изток-Запад".
На 3 юни /петък/ от 19,00 ч. на сцената на НЧ „Пенчо Славейков" ще бъде поставен въпросът „Световна глобализация или национална идентичност?". В търсене на отговор на изконния въпрос, занимаващ от векове българското общество, ще се впуснат актьорите от Театъра на Българската армия с постановката „Да разлаем кучетата" от Емил Атанасов.

Същата вечер от 21,00 ч. на старинния площад „Капитан Дядо Никола" в Трявна зрителите ще станат свидетели на неповторимите изпълнения на Теодосий Спасов фолк квинтет. Не пропускайте уникалното съчетание на възрожденската атмосфера на площада с неповторимия стил на свирене на Теодосий Спасов, съчетаващ народната музика с елементи от джаз и класика.
На 4 юни /събота/ в 17,00 ч. в Галерия „Арт М" - Трявна ще бъде открита изложбата „Късчета памет" на известния български художник Светлин Русев. Той е живописец и монументалист. От 1961 г. участва в общи художествени изложби и в представителни изложби на българското изобразително изкуство в чужбина. Прави самостоятелни изложби в София (1963, 1967, 1973, 1977, 1980, 1982, 1986) и в чужбина: Москва, Ленинград, Мексико, Будапеща, Варшава, Букурещ, Берлин, Виена. Негови творби са изложени в Национална художествена галерия в София и са част от много художествени галерии и частни колекции в България и чужбина.
От 18,00 ч. същият ден е Награждаването на лауреатите на националния конкурс за лирично стихотворение на името на П.Р.Славейков и П.Славейков. То ще се проведе в салона на НЧ „Пенчо Славейков 1871", а в тържествената програма ще участва Струнен дует „Яна Зеленогорска и Санджар Сапаев".
В 19,00 ч. балет „Арабеск" ще озари тревненската сцена с вълшебните си спектакли „Кармина Бурана" и „Болеро".

Като част от програмата на Националните Славейкови празници в НГПИ „Тревненска школа" ще се проведе ден на отворените врати с концерт на Етноджаз група „Кайно Йесно слонце", а единадесетокласниците от гимназията ще представят своята изложба „8ние.8 аз" в НЧ „Пенчо Славейков 1871".
Учениците от СОУ „П.Р.Славейков" - Трявна ще дебатират на тема „Парите не са цел на съществуването ни" и ще участват в Литературно четене на собствени творби.
Галерия „Казаков" ще бъде домакин на изложбата „От ръката тревненска" на творби от фонда на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство-гр.Трявна.
В галерия „Гъбенски" ще бъдат представени награденият за 2016 г. с Националната литературна награда за български роман „13 века България" и сборникът „Любов по всяко време" с наградени разкази от конкурса „Рашко Сугарев".
В рамките на програмата ще се проведе теоретична конференция „Блаженството на поета и страстите на критиката - 150 г. от рождението на Пенчо Славейков и д-р Кръстьо Кръстев".
Славейковите празници ще бъдат закрити на 4 юни от 10,00 ч. с Неделно матине в галерия „Арт М", с участието на „София квартет", Румяна Пашалийска, Йордан Ефтимов и лауреата на Славейковата награда за 2016г.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.