• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Старият бряст в Сливен е европейско дърво на годината

Старият бряст в Сливен е европейско дърво на годината

/КРОСС/ Благодарение на обичта и ентусиазма на сливенци, заразили българите в цялата страна, Старият бряст спечели надпреварата и стана европейско дърво на годината. Снощи от името на община Сливен, номинирала хиляддолетното дърво за участие в конкурса „Дърво с корен", наградата получи кметът на Сливен Кольо Милев. Церемонията се състоя в Европейския парламент в Брюксел, а специално участие в нея взе Ансамбълът за народни песни и танци "Сливен".

Старият бряст пребори конкурнцията на дървета от Ирландия, Италия, Полша, Словакия, Уелс, Унгария, Франция, Чехия и Шотландия и спечели с 77 526 гласа. На второ място се нареди Дивата круша с 36 925 гласа , на трето място остана Полша - 16 768 гласа.

С помощта на сливенските граждани и приятели в цялата страна, а и извън нея, за един месец общинското ръководство успя да реализира силна кампания за популяризиране на конкурса и участието на Стария бряст. Активно се включиха регионалните и националните медии, които следиха конкурса от самото начало и апелираха за подкрепа. Организираха се много събития не само в Сливен, но и в повечето университетски градове на страната. За победата допринесоха още учениците от сливенските училища, културните институции, художествените състави от общината. Цялата кампания беше координирана от екип в общинска администрация и от кмета на общината.

„Взехме наградата в сърцето на Европа. Щастлив съм най-вече, защото връщайки се ще зарадваме толкова много приятели на Стария бряст в Сливен и в цяла България. За мен тази награда е уникална възможност да покажем пред Европа и останалите символи на нашия град - като започнем от нашите галерии и музеи, нашата природа и богата история. Поканихме и организаторите на конкурса, а и нашите конкуренти, да посетят Сливен и да се запознаят с наследството на региона и възможностите за туризъм, които предлагаме днес", каза Кольо Милев след церемонията.

На централния площад в Брюксел срещу сградата на общината пяха и танцуваха сливенските момичета и момчета от АНПТ „Сливен", които пътуваха за церемонията. По-рано днес Кольо Милев се срещна с Евгени Кирилов, евродепутат от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Символът на Сливен Старият бряст, спомен от легенда за вековна гора по тези места, извървя пътя до европейския конкурс, спечелвайки миналата година националното състезание "Дърво с корен 2013", организиран от фондация "Екообщност".

Община Сливен организира кампания „Гласувай и подкрепи", в която се включиха всички художествени състави в града, ученически групи и читалищни колективи. Кукери от село Тополчане с благословии прогониха злите сили около вековния бряст до който е построена сградата на общинската администрация. В подкрепа на кандидатурата се присъедини и Чинтулова чета при ПМГ „Добри Чинтулов". Старият бряст оживя в ученически рисунки на възпитаници на Държавната художествена гимназия „Димитър Добрович". Със свои рисунки, подредени в изложба на открито около ствола на вековното дърво, участваха над 230 ученици и деца от детските градини в Сливен, както и от школите по изкуства „Млади виртуози" и школата към общинския детски комплекс.

Старият бряст на Сливен мобилизира гласовете и на народните представители в българския парламент. Община Сливен представи кампанията за „Европейско дърво на годината" в сградата на Народното събрание и чрез депутатите призова всички области в страната да подкрепят конкурса.

За да поздрави българския участник в надпреварата тук дойде и г-н Тиер дьо Ласкай, представител на една от природозащитните организации, които реализират европейския конкурс за любимите дървета с история.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.