• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

500 евро става минималната пенсия в Словения

500 евро става минималната пенсия в Словения

/КРОСС/ Гарантирана минимална пенсия от 500 евро ще получават най-бедните пенсионери в Словения, реши парламентът в Любляна, предава БНТ. Целта е никой от изпълнилите критериите за възраст и трудов стаж граждани на държавата да не прибягва до социални помощи.

При близо 1600 евро среден брутен месечен доход на глава от населението в началото на тази година 98 хиляди и 200 словенски пенсионери от общо 440 хиляди са получавали по по-малко от 500 евро на месец. Данните са на осигурителните фондове.

Коалиционното правителство на премиера либерал Миро Церар пресмята, че новия минимум от октомври ще получават 45 хиляди и 200 души. Тази промяна беше приета с пълно мнозинство от 74 присъствали в пленарната зала на 90-местния парламент депутати. И е резултат от усилено лобиране на коалиционните партньори от Демократичната партия на пенсионерите в Словения и обвинения от опозицията в популизъм.

Миро Церар, премиер на Словения: Съгласете се, че пенсионерите все още са подложени на стрес заради приложените и спрямо тях антикризисни мерки за бюджетни икономии. Това правителство се опитва всякак да подобри живота на пенсионерите и социално слабите.
Пенсионерската партия има 10 от 52-те депутатски места на управляващата коалиция и без тях тя няма да има мнозинство. Следващите редовни парламентарни избори в Словения трябва да са през юли идната година.

Бившата югославска република първа от източния блок въведе еврото през 2007 година. Брутният ѝ вътрешен продукт на глава от населението е 18 700 евро. Но според Евростат 5,2 на сто от общо два милиона словенци живеят в тежки материални лишения. За сравнение в България делът на хората в това положение е близо 35 процента от населението.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.