• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Цачева и европейските ѝ колеги се готвят за тежка работа около службата на европейския прокурор

Цачева и европейските ѝ колеги се готвят за тежка работа около службата на европейския прокурор

/КРОСС/ Предстои немалко работа съвместно с Европейската комисия за изготвяне на правилата за институционализирането на службата на европейския прокурор. Това каза на пресконференция в НДК министърът на правосъдието Цецка Цачева след заседанието на Неформалния съвет на министрите на правосъдието, предава „Фокус".

„Обсъждахме приоритетни теми за българското председателство в сектор „Правосъдие". Първата тема бе посветена на институционализирането на службата на европейския прокурор. Регламент, приет и с участието на България в условията на засилено сътрудничество. По време на българското председателство предстои немалко работа съвместно с ЕК по изготвяне на правилата, регламентиране на редица въпроси, за да отговорим на интереса на българските граждани възможно най-скоро да заработи тази нова служба. Днес обсъждахме взаимодействието между службата на европейския прокурор с останалите служби. Коментирахме и необходимостта от взаимодействие между държавите част от засиленото сътрудничество в службата за европейския прокурор и държавите, които на този етап не участват. Добрата новина дойде от Нидерландия, като колегата сподели, че новото правителство обсъжда възможността да се присъедини към службата", заяви Цачева.

По думите ѝ през месец март в София ще се проведе експертна конференция, на която ще се даде конкретен отговор на въпросите, които се поставят.

„Втората тема бе по отношение на регламента Брюксел IIа - законодателен акт, който има отношение към връщането на деца, отвлечени от родител, както и изпълнение на служебни решения спрямо родителски права и задължения в чужда държава. Чу се необходимостта от взаимно доверие между съдебните системи. Подкрепя се търсенето на бързина в изпълнението на съдебните решения. По въпроса за Кодекса за противодействие на речта на омразата онлайн коментирахме една тема, която бе подкрепена радушно, свързана с роботиката и изкуствения интелект през всички призми, които поставя този сложен въпрос за решаване. Обединихме се около това, че роботите трябва да бъдат в услуга на хората, а не хората в услуга на роботите. Удовлетворена съм от начина, по който протекоха дебатите", каза още Цецка Цачева.

Министърът на правосъдието бе запитан за Истанбулската конвенция, като тя уточни, че не е била основна тема на разговорите с нейните европейски колеги.

„Партньорите ни са наясно с дебата в българското общество. Не е оттеглен законопроектът за ратифициране на конвенцията. Стана ясно, че е необходимо още време онези, които имат съмнения да прочетат, да се запознаят с документите. В понеделник в Брюксел ще се проведе конференция, в която отново ще дебатираме защитата на жертвите от престъпления и отново защитата на жените. Всяка от 3 жени е била обект на посегателство според статистиката. Коментирали сме неофициално дебатът, който върви в българското общество", обясни Цачева.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.