• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Събирането на заявления от фермери, ощетени от руското ембарго, започна с хаос

Събирането на заявления от фермери, ощетени от руското ембарго, започна с хаос

/КРОСС/ От вчера фермери, ощетени от руското ембарго за внос на хранителни стоки, започнаха да подават заявления за подпомагане в общинските служби по земеделие. След тяхното обобщаване агроминистерството ще изпрати до Европейската комисия (ЕК) искане да бъдат компенсирани техните загуби. Подпомагането е само за регистрирани производители на плодове и зеленчуци до 17 август 2014 година.

Събирането на заявленията обаче започна с хаос още в първия ден. Според фермерите на общинските служби не са били дадени указания как да приемат заявленията. От земеделското министерство вчера опровергаха информациите и обясниха, че още преди дни всички общински служби са получили инструкции. Информацията за загубите на българските фермери трябва да се събере възможно най-бързо, защото ЕК ще приема нотификации до изчерпване на финансовия ресурс. Общият бюджет на помощта за всички държави от ЕС, която ЕК реши да отпусне засега, е в размер на 125 млн. евро и допълнителни 30 млн. евро за праскови и нектарини.

Преди дни от думите на служебния земеделски министър Васил Грудев стана ясно, че преките щети за страната ни от руското ембарго са между 5 и 10 млн. лева. Косвените щети обаче тепърва ще се изчисляват. Една от мерките, които държавата ще предприеме, за да намали последиците за българските производители, е да се засили контролът за потенциален нелегален внос на земеделски стоки. Експерти ще проверяват транспортни средства на границите и на местата, където те разтоварват.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.