• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Реакцията на европейските бюрократи към тероризма засега е "щраусова"

Реакцията на европейските бюрократи към тероризма засега е "щраусова"

/КРОСС/ „Нещата стават все по-опасни, а реакцията на европейските бюрократи, засега е „щраусова". Това каза експертът по сигурността Христо Смоленов в интервю за агенция „Фокус" във връзка с опита за атентат в Брюксел във вторник.

„Виждам пряка връзка между случилото се на „Шанз Елизе", където един доказан, отбелязан и проследяван като човек с радикални намерения, се оказа, че има законно притежаване оръжие и цял арсенал от такива вкъщи, че атакува за пореден път не какво да е, а органите на властта. Спомнете си, че и предишният атентат на „Шанз Елизе" беше насочен срещу полицай. Това вече се превръща в тенденция. Тогава казах, че той е нещо повече от случайност, той е сигнал, даден към общността, която симпатизира на този атентатор. Нищо невинните патрулиращи полицаи въплъщават държавността и точно те са мишените и при предишният и сегашният удар на „Шанс Елизе". Виждате ли вече тенденцията, повтаряемостта на тези трагични инциденти", коментира Смоленов.

Той поясни, че се учудва защо „щраусовата" позиция на европейската политическа класа продължава да бъде търпяна от европейските гласоподаватели.

Според него това, че нападателят в Брюксел е обезвреден бързо показа първо, че белгийските командоси са едни от добрите.

„Второ, че реактивността им и времето за реагиране са вече достатъчно добре съгласувани, така че те действат като на война. Като в критична ситуация от наистина интензивен тип. В този смисъл това, че белгийските полицаи или командоси са действали ефективно, изобщо не означава ,че службите като цяло са реформирани или адаптирани към новата заплаха. Въпреки всичко върху тях продължава да тежи политически натиск, политическа намеса, която минимизира техните успехи и прави методите им за противодействие на терора, доста релативни и относителни по отношение на успеха", коментира Смоленов.

По думите му е време европейската общественост и специално хората, вземащи решения, да разберат простата истина, за която се говори вече от 15 и повече години.

„Тероризмът не може да бъде борен със силно йерархизирани системи от армейски или полицейски тип", заяви Смоленов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

К'ъв експерт е тоя хахо ?

22.06.2017 14:35:00

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.