• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Отровата по убития брат на Ким Чен-ун се използва като ОМУ

Отровата по убития брат на Ким Чен-ун се използва като ОМУ

/КРОСС/ Концентрацията на нервно-паралитичното вещество VX (Ви Екс) по кожата на убития в Куала Лумпур севернокореец и брат на лидера на КНДР Ким Чен Нам е била 1,4 пъти по-голяма от смъртоносната доза, съобщи на съдебно заседание по делото за убийството му съдебният лекар Раджа Субраманиам, цитиран от Дарик.

Той посочи, че „веществото е открито на лицето на покойния, а концентрацията му е била около 0,2 милиграма на килограм тегло". „Извършените опити показват, че смъртоносната доза е 0,142 милиграма на килограм тегло. По медицински оценки, по кожата на Ким е имало доза, поне 1,4 пъти по-голяма от смъртоносната", цитира лекаря изданието „Стрейт таймс".

Миналата седмица по време на съдебно заседание беше огласено заключението на вещите лица, че севернокореецът е бил убит със забраненото от международни конвенции нервно-паралитично вещество VX. Свидетели на обвинението заявиха, че това вещество не се среща в природата и се използва само с една единствена цел - като оръжие за масово унищожение.

Експертизата потвърди, че по дрехите на двете подсъдими млади жени от Виетнам и Индонезия са открити следи от химически елементи, които се използват за получаването на VX. Ако вината им бъде доказана, може да получат смъртно наказание чрез обесване.

Ким Чен Нам е по-голям брат на лидера на Северна Корея Ким Чен Ун. Той почина на 13 февруари на път за болницата след като се почувства зле на международното летище в малайзийската столица.

Полицията смята, че към убийството имат отношение още четирима души - севернокорейци, които са напуснали Куала Лумпур в деня на покушението и са в Пхенян. Те са обявени за международно издирване чрез Интерпол.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.