• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

За премахване на платените зони за паркиране около болници и детски градини настоява „Движение 21”

За премахване на платените зони за паркиране около болници и детски градини настоява „Движение 21”

/КРОСС/ „Движение 21" ще настоява за премахване на платените зони за паркиране около болниците, поликлиниките, детските градини и ясли в София. Това заяви инж. Симеон Славчев, заместник -председател на „Движение 21" и номер 2 в листата от кандидати за общински съветници за столицата. Според него това са места със социална значимост и е недопустимо гражданите да бъдат принуждавани да заплащат такси за паркиране.

Болниците в София се посещават ежедневно не само от софиянци, но и от хиляди българи от страната, както планирано, така и по спешност и не е нормално Столична община да ги наказва затова, че са дошли да търсят лекарска помощ, каза инж. Симеон Славчев. 

Платените зони не внасят ред в паркирането, а нарушават правото на свободен достъп на всички граждани до социалните зони - болници, поликлиники, детски градини и ясли. Това на практика е още едно доказателство за недостъпната градска среда в София.

„Движение 21" ще предостави на медиите и на столичня кмет Йорданка Фандъкова и видео запис, които доказва, че градската среда в София е недостъпна и за хора със специални потребности и не отговаря на европейските изисквания и на Наредба № 4 за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания.

Записът е направен с участието на незрящия Иван Янев, който е на трето място в листата за общински съветници на „Движение 21" за София. Във видео материала ясно се открояват проблемите и препяствията на градската среда в столицата. На практика хората със зрителни проблеми не могат да се придвижват свободно без придружител, както е в другите европейски столици.

Иван Янев е председател на Федерацията „Спорт за хора със зрителни увреждания" и стана известен като скочи с парашут по време на кампанията „Електронни очи" на БНТ. Проектът е за създаване на електронна платформа с гласова навигация за хората със зрителни проблеми, чрез която те ще получат повече свобода при придвижването си.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.