• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

София усвоява 760 млн. еврофондове, без метрото

София усвоява 760 млн. еврофондове, без метрото

/КРОСС/ Освен единственият одобрен голям инфраструктурен проект в България - третата Зелена линия на софийското метро за 909 млн. лв., София ще усвоява до 2020 г. още 760 млн. лв. От тях 360 млн. лв. са за социална инфраструктура и енергийна ефективност, а 400 млн. са по недовършената още, но ударно изграждана през последните години ВиК мрежа.

Наред с това София работи и по извън националните - т.нар. Общностни фондове, които Брюксел отпуска по конкретни проекти за повишаване качеството на живот. Всичко това стана ясно от думите на заместник-кмета по еврофондовете Ирина Савина по време на събитието „Големите проекти на София до 2020 г.", организирано по Програма Европа на Столичната община от сдружение Екопрограма. Символичен домакин на срещата с медиите, която протече на борда на един от зелените швейцарски трамваи беше заместник-кметът по транспорт Евгени Крусев.

Гостите стартираха пътешествието си през вече работещите и предстоящите проекти за реализиране от колелото на някогашния Трамвай №19. Крусев разказа за предстоящото модернизиране на трасето на най-старата линия и обновяването на нейния парк от возила, после при преминаването през Красно село, където е възлова станция от третата Зелена линия на метрото разказа повече за този проект, при преминаването покрай площад Св. Неделя обобщи предстоящия избор между двата проекта за бъдещето му - пешеходна зона от ул.Алабин до бул. Тодор Александров или от ул. Алабин до ул. Екзарх Йосиф при Халите. Това е проект от реновирането на централната градска част, както и новото трамвайно трасе по улица Граф Игнатиев и преустройването на околните площади и градината на черквата Св. Седмочисленици. Заедно с транспортната, ще се подмени и останалата инфраструктура, която в този район е 100-годишна, подчерта Крусев. Накрай пътуването с Трамвай Европа завърши символично на площад Журналист.

Проектът „Големите проекти на София до 2020 г." се изпълнява от Сдружение „Екопрограма" с финансовата подкрепа на Столичната община, Програма Европа 2017, в партньорство с район „Красно село" и район „Витоша".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.