• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Проф. Люк Соте: България е шампион по броя на научни институции на глава от населението

Проф. Люк Соте: България е шампион по броя на научни институции на глава от населението

/КРОСС/ В Европа неписаният стандарт е да има един университет на един милион жители, това означава, че в България трябва да има не повече от осем университета. Това каза проф. Люк Соте от Университета в Маастрихт, който е и съветник на Европейския комисар за изследвания, наука и иновации Карлош Моедаш, предава Дарик.

Проф. Соте участва в конференцията "Подобряване на модела на финансиране на научните изследвания, основано на резултати" и представи препоръки от партньорско изследване за подобряване на оценката и финансирането на научните организации и висшите училища в България.

"Добре да е имате четири университета за научно-изследователска дейност и четири университета, които да са повече предприемачески насочени, защото това става все по-популярно в Европа. Това може да се технически университети, които да отговарят на предприемаческата динамика", каза проф. Соте.

Вие сте световни шампиони в една област - по броя на научни институции на глава от населението, коментира проф. Люк Соте. Той посъветва "да се предизвика БАН да създаде Академичен университет за следдипломни степени - за магистратури и докторантури, а Селскостопанската академия и институти да създадат Селскостопански университет". Съветникът на еврокомисаря за изследвания обобщи, че "този нов пейзаж трябва да включва общо десет университета - осем, които да са от сегашните университети и два - от академичните институции".

Сега в България има 52 университета, 42 института към БАН, има и Селскостопанска академия.

В България публичното финансиране за научни изследвания е 0,23 процента от БВП и е най-ниското в ЕС, каза проф. Соте. По думите му, ако се комбинира фрагментацията с ниското финансиране, означава, че всяка от институциите у нас получава минимален процент средства за научна и развойна дейност. Затова трябва да се справите с фрагментацията - с разделението на университетите и научните институти, защото останалата част от света вече се глобализира и в научната област, заяви проф. Люк Соте.

Той посъветва да се следва естонския и датския пример - да се стреми страната ни към това университетите винаги да имат в мисията си и научно-изследователска дейност успоредно с образователната дейност. Например, в Хумболтовия университет образованието се захранва от научно-изследователска дейност. Научно-изследователската дейност и висшето образование вървят ръка за ръка, а ако се използва името "университет", той трябва да извършва и научно-изследователска дейност, коментира проф.Соте.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.