• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

„Денят започва с култура“ се завръща на екран

„Денят започва с култура“ се завръща на екран

/КРОСС/ Културният слот на БНТ1 стартира новия сезон със специално студио от Созопол

От понеделник (28 август) предаването на БНТ1 „Денят започва с култура" се завръща в ефир със специално студио от Созопол. Културния слот ще представи най-интересните събития от програмата на празниците на изкуствата „Аполония". За зрителите на обществената телевизия предстоят срещи с именития цигулар проф. Минчо Минчев, който ще изнесе концерт, заедно със своя син - Николай Минчев, с известната арфистка порф. Сузана Клинчарова и с диригента на хор „Мистерията на българските гласове" проф. Дора Христова, с чийто концерт тази година ще бъде открит фестивала на изкуствата в Созопол. Изпълнителите от вокална формация „Светоглас", сред които са и водещите на БНТ Даниел Спасов и Милен Иванов, ще представят пред публиката на „Аполония" своеобразна панорама на различни стилове от традиционното българско фолклорно изкуство и източноправославната църковна музика.

През идващата седмица „Денят започва с култура" ще представи новата книга на Захари Карабашлиев „Хавра", чиято премиера предстои в дните на „Аполония 2017" и ще срещне зрителите с авторския дебютен роман на Петър Крумов - „Катафалка, два носорога". Писателят Георги Тенев, когото читателите в Созопол очакват на 29 август, ще представи в студиото на БНТ1 новата си книга „Жената на писателя".

Водещите на културния слот Александра Гюзелева и Николай Колев ще повдигнат завесата на премиерния спектакъл на Владимир Пенев „CLASS". Постановката е продуцирана от Фондация „Аполония" и Театър 199, а първата среща на творческия екип и актьорите Юлиан Вергов и Мила Люцканова с публиката е част от фестивалната програма.

Един от акцентите в преките предавания на обществената телевизия от Созопол ще бъде и 120-та годишнина на Националната художествена академия „Николай Павлович". Под знака на юбилея ще преминат и творческите представяния на художници и фотографи по време на Празниците на изкуствата.

Известната документалистка Адела Пеева, която представя предпремиерно филма си за националистичните движения - „Да живее България", също ще гостува в изнесеното студио на „Денят започва с култура" следващата седмица. В дните на „Аполония" БНТ1 ще представи и лентата на Светослав Овчаров „Врагове", в която главните роли са поверени на Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Стефан Мавродиев и др.

Созопол ще бъде домакин и на традиционната, в рамките на „Аполония", прожекция от кампанията „Пътуващо лятно кино с БНТ1", а събитията от 25-то издание на кинофестивала „Любовта е лудост", който се провежда от 25 август до 3 септември във Варна, ще следи журналистката Албена Александрова.

От 4 септември „Денят започва с култура" се завръща в студиото в София. През новия телевизионен сезон екранен партньор на водещата Анна Ангелова ще бъде сценаристът и публицист Димитър Стоянович.

Гледайте „Денят започва с култура" от 28 август в 9:15 часа по БНТ1!

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.