• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Прокуратурата обвини и съучастниците на кмета на Созопол Панайот Рейзи, присвоили 2 млн. лева

Прокуратурата обвини и съучастниците на кмета на Созопол Панайот Рейзи, присвоили 2 млн. лева

/КРОСС/ Наскоро кметът на Созопол беше обвинен в присвояване на над 2 млн. лева, като става дума за десетки случаи, в които Рейзи е плащал с пари на общината за ремонтни дейности, но те отивали при човек, който нямал нищо общо с фирмата-изпълнител. От държавното обвинение са установили над 30 подобни случая в периода от 2014 г. до 2017 г. За целта той е извършвал и документни престъпления, като били подправяни договори и фактури.
От Софийската градска прокуратура съобщиха, че в хода на разследването са повдигнати обвинения на главния счетоводител на общината Златка Мусева, както и на Венцислав П.
Основание за общо 72 банкови превода били договори за различни строително-монтажни работи в села край Созопол - от ремонт на детска градина до авариен ремонт на улици и подпорни стени за ликвидиране на последици от стихийно бедствие, се посочва от прокуратурата.
Обвинението е за извършено от Златка М. длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, осъществено в съучастие, при условията на продължавано престъпление и чрез улесняващи документни престъпления - престъпление по чл.203 ал. 1, вр. с чл. 202,  ал. 1, т.1 и т.2, във вр. чл. 26, ал.1 от НК. Тя е привлечена като обвиняема за това, че в периода от 29.08.2014 г. до 27.03.2017 г. в Созопол, при условията на продължавано престъпление, с 34 отделни деяния, в качеството си на длъжностно лице и след като се е сговорила предварително с другите извършители - Панайот Рейзи - кмет на община Созопол,  и Венцислав П., е присвоила чужди пари в общ размер над 2 млн. лв.- собственост на община Созопол. Счетоводителката е наредила изплащането на сумата в общ размер над 2 млн. лв. да бъде преведена от община Созопол по две банкови сметки с титуляр физическо лице, нямащо нищо общо с фирмата изпълнител. За улесняване на присвояването тя извършила и документни престъпления по чл. 316, във връзка с чл. 309 ал. 1 от НК. Като основание за банковите преводи - общо 72 на брой, се сочели договори за различни СМР в села, находящи се на територията на община Созопол - от ремонт на детска градина до авариен ремонт на улици и подпорни стени за ликвидиране на последици от стихийно бедствие. Спрямо нея е взета мярка за неотклонение „подписка".
Ако бъде призната за виновна по повдигнатото й обвинение за престъплението по чл. 203 от НК  /длъжностно присвояване/ Златка Мусева може получи наказание „лишаване от свобода" от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество, и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да упражнява определена професия или дейност".


По същото досъдебно производство е привлечен към наказателна отговорност и Венцислав  П. Повдигнато му е обвинение  за извършено от него присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, осъществено в съучастие, при условията на продължавано престъпление и чрез улесняващи документни престъпления - престъпление по чл.203 ал. 1, вр. с чл. 202,  ал. 1, т.1 и т.2, във вр. чл. 26, ал.1 от НК. В същия период  от 29.08.2014 г. до 27.03.2017 г. в Созопол, при условията на продължавано престъпление, с 34 отделни деяния, и след като се е сговорил предварително с другите извършители - Панайот Рейзи -кмет на община Созопол, и Златка М.- главен счетоводител в община Созопол,  е присвоил чужди пари - сумата над 2 млн. лв. собственост на Община Созопол. Обвиняемият е също с мярка „подписка". Ако бъде признат за виновен по повдигнатото му обвинение за престъплението по чл. 203 от НК  /длъжностно присвояване/ Венцислав П. може получи наказание „лишаване от свобода" от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество, и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да упражнява определена професия или дейност".
И тримата обвиняеми остават на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение - „подписка".

Източник: БНР,NOVA

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.