• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Проф. Сергей Игнатов: Бизнесът, който се нуждае от кадри, трябва да влезе в университетите

Проф. Сергей Игнатов: Бизнесът, който се нуждае от кадри, трябва да влезе в университетите

/КРОСС/ За първи път през идната година държавата ще освобождава от такси студенти в специалности, които са с идентифициран бъдещ недостиг на пазара на труда, като в проектобюджета за 2019 година затова са предвидени 2 милиона лева, съобщава БНР.

По данни на Министерството на образованието през следващите години се очаква недостиг на кадри, завършили педагогика, математика, физика, химия, както и инженерни специалности.

Проф. Сергей Игнатов, бивш министър на образованието, бивш ректор на Нов български университет, в момента ректор на висше учебно заведение във Вилнюс, Литва, където е избран за ректор на Европейския университет по хуманитарни науки, коментира темата в „Хоризонт до обед“ като подчерта, че е добра идеята в бюджета да бъде подкрепен секторът „Образование“, но тази мярка едва ли ще напълни аудиториите.

„Тук обаче, когато става дума за такава намеса в пазара от страна на държавата, има положителни и неизвестни страни. Положителното е, че тези университети, които предлагат тези специалности, ще се намират в едно леко облекчено положение и че младите хора, които запишат тези програми, ще имат полза от това. Не съм лично убеден обаче, че тази мярка ще напълни аудиториите в педагогика, математика, физика и химия, и в инженерните специалности, защото мярката е насочена към решаване на проблема на пазара на труда. Самото образование, образователните институции и програми, и специалностите, които те предлагат, това също е пазар. Правени са подобни опити и те не напълниха аудиториите“.

В проектобюджета не е посочено студенти в кои направления ще бъдат напълно или частично освободени от такси, какъв ще бъде ефектът от тази мярка, временна ли е тя, логично ли е държавата да поема тези такси, какво след това студентите, завършвайки тези специалности, ще трябва да направят заради тази държавна финансова подкрепа.

„Тук влизаме в една сфера за правата на човека, защото те в пазарна икономика как могат да се отблагодарят…“

Според него бизнесът, който се нуждае от кадри, трябва да влезе в университетите.

„Бизнесът, като влезе в университетите, той трябва да предложи добри стипендии, добри договори и добро заплащане, защото иначе ще се върнем 30 години назад. Навремето учехме и после имаше задължително разпределение…“

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Мястото на бизнеса не е в университетите (ако са университети). Бизнесът има два механизма да влияе върху създаването на качествени хора на пазара на труда: (1) като принуждава държавата да подобрява образованието още от началното училище и най-вече в средното, т.к. една голяма част от хората завършват средно и трябва да са подготвени за необходимите професии (или бизнесът ще влезе и в гимназиите?); (2) като повиши заплатите и хората, които могат остават в България, а не заминават навън. Игнатов както обикновено говори общи приказки. Ако даже ми плащат за се изуча, ако след това заплатата е малка, няма да остана в България

26.10.2018 02:49:24

Анонимен

Макар че нанесе неизчислими вреди на българското образование и наука, в тези изказвания е напълно прав! И в България има примери за "влизане на бизнеса в университетите" с добри резултати и за бизнеса и за университета, но тези добри примери са много малко . . . Изобщо българският бизнес е прекалено предпазлив, да не кажа плашлив, и по отношение на университетите, и на иновациите и внедряването.

24.10.2018 21:01:49

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.