• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Трети Зимни младежки олимпийски игри в Швейцария

Трети Зимни младежки олимпийски игри в Швейцария

/КРОСС/ Обратното броене вече върви! 20 дни остават до началото на третите Зимни младежки олимпийски игри в Лозана, Швейцария от 9 до 22 януари 2020. Това е най-голямото спортно събитие и културен фестивал за състезатели на възраст от 15 до 18 години.

На 18 декември посланичката на Швейцария Мюриел Берсе Коен и председателката на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова ще бъдат домакини на специално събитие за Лозана 2020, пожелавайки успех на уникалното състезание, съчетаващо спортно съревнование, култура и образование в автентичен празник на спорта с неповторима атмосфера.

Български участници в Лозана, известни български спортисти, членове на парламентарната комисия и министерството на спорта, също дипломати и медии са поканени да се присъединят на срещата в Музея на спорта в София.

И разбира се, Йодли, талисманът на Лозана 2020 също ще бъде там! 

Зимните младежки олимпийски игри включват 8 спорта, 16 дисциплини и 81 спортни събития. В Лозана 2020 ще участват 1 880 състезатели от цял свят, включително и 18 млади българи в осем спорта.

Третите Зимни младежки олимпийски игри имат амбицията да насърчат младите хора да възприемат и разпространяват положителните ценности на спорта: уважение към другите, себе си и заобикалящата ни среда; приятелство между хора и култури; самоотдаване, както и да станат посланици на спорта по света.

Младите български спортисти са талантливи, включително и тези с различни умения. Ще бъде чест гост на събитието да е Велико Великов, шампион по конен спорт. Златен медалист от Спешъл олимпикс в Лос Анджелис - 2015 и Абу Даби - 2019, Велико е пример за хората с увреждания, с които страната се гордее и е по-силна.

Швейцарецът Рето Зайлер, капитанът на българския национален отбор по кърлинг, който спечели сребърен медал на Европейското първенство през 2018 (Б-група), ще поздрави събитието “София желае успех на Лозана 2020!”.

Това обръщение e своеобразен символ на дългогодишните българо-швейцарски спортни отношения. В далечната 1894 година Луи Айер, „швейцарецът с българско сърце“, и неколцина швейцарски учители по гимнастика пристигат в България по покана на тогавашното Министерство на просвещението, за да положат основите на модерния спорт и физическото възпитание на новата независима държава.

Те въвеждат бокс, вдигане на тежести, борба и други спортни дисциплини в България. Един от тях – Шарл Шампо, е първият представител на България, който участва в първите модерни Олимпийски игри през 1896! 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.