• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

БСП с леви политики в опазването на околната среда и водите

БСП с леви политики в опазването на околната среда и водите

/КРОСС/ Общински съветници от левицата от област Пловдив и народните представители Манол Генов, Атанас Костадинов и Даниел Йорданов обсъдиха предизвикателствата, свързани с преодоляване влошаването на състоянието на селскостопанските земи, водите и въздуха.

Срещата е част от стартиралите дискусии по предлаганите от БСП политики в различните сфери на икономиката, социалните дейности, култура и образование и екология. Инициатори са Съвета по екология към НС на БСП, председателстван от Манол Генов и Областния съвет на БСП Пловдив.

В оживената дискусия, продължила повече от два часа се очертаха няколко съществени проблема, които местната власт постави пред депутатите. Сред тях бяха управлението на отпадъци, разделното сметосъбиране, рециклирането, както и проблема с нарастващото генериране на отпадъци. Липсата на контрол върху дейността на централите за биогаз, контролът, извършван от органите по опазване на околната среда, предложения, свързани с пчеларството и най-наболелият проблем за малките населени места - водоснабдяването и канализацията им бяха също поставени на вниманието на социалистите.
Според Атанас Костадинов има начин, по който да се спази екологичното законодателство и да има икономическо развитие, и това би могло да е нов източник за зелени работни места и развитие на нови мощности.

„Важно е да се използва нов подход при използването на технологии така, че да се запази околната среда и това важи в огромна степен за въглищните мини, в които има над 20 000 работници. Заради запазването на сектора и работните места трябва да се ползват нови чисти въглищни технологии. БСП има и конкретни политики по отношение на ВиК асоциациите. Не трябва да бъдат санкционирани общините, които не са се включили в такива, в която целта по плана на Световната банка, която е правила стратегията във ВиК сектора е подготовка за концесионирането на тези услуги. Възможно е да има активни големи общински комунални дружества, които да работят така, че да се спазват европейските стандарти и да работят в интерес на хората. Това е лявата политика, която БСП предлага", заяви Костадинов.

Според Манол Генов един от основните проблеми голямото замърсяване с фини прахови частици. Според данни 51% от замърсяването е в резултат на използването от битови потребители. Очаква се в близко време този въпрос да получи своето разрешение с отварянето на мярка по Програма Околна среда и води, с която да се предприемат адекватни към местните условия мерки за подобряване качеството на въздуха. „Това обаче ще бъде прехвърлено отново на общините и отнова ще е работа на парче, без ясна държавна политика." категоричен е Манол генов, който е и зам.-председател на парламентарната комисия по околна среда и води.

Проблемът с подзаконовите нормативни актове, касаещи развитието и запазването на пчеларството бе обсъден с члена на комисията по замеделие Данаил Йорданов. Според него могат да се направят законодателни предложения за опазването на този сектор, както и да се наложи контрол и да се следи изпълнението на законодателството по отношение третирането на културите. От своя страна представителите на пчеларите поискаха държавата да наложи засяването на медоносни растения и това да е около 1% от отглежданите растения.

По-сериозен контрол върху дейността на органите по опазване на околната среда поискаха от местната власт, според които има вратички в законите, които се ползват от нарушителите, а това създава напрежение в населените места, като за пимер бе даден и проблемът в с. Труд, който съществува вече повече от година. Народните представители се ангажираха да предложат законодателни промени, които да въведат контрол върху компостиращите инсталации и тяхното използване, тъй като такъв от 2013 година не съществува.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.