• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Резултатите: Можем да изгубим 193 млн. евро (обновена)

Резултатите: Можем да изгубим 193 млн. евро (обновена)

/КРОСС/193 млн. евро може да изгуби страната ни до края на годината. Това обяви на пресконференция вицепремиерът Илияна Цанова, която представи резултатите от усвояване на евросредства. Докладът е за изпълнение на оперативните програми, съфинансирани със средства от Европейския съюз за периода 2007-2013 г. и целта му е да анализира основните рискове, които възпрепятстват изпълнението на програмите, както и мерките за намаляване на риска от загуба на средства.

Рискът е за 110 млн. евро по седемте оперативни програми и за над 83 млн. - от Програмата за развитие на селските райони и оперативна програма "Рибарство", сочат резултатите. 

Цанова заяви, че ще работи, за да минимизира загубите.

55% от всички европейски средства за целия програмен период са верифицирани, а 52% от всички европейски средства за периода 2007-2013 година са сертифицирани.

Вицепремиерът подчерта, че Европейската комисия е изплатила всичко на България, освен спрените пари за двете оперативни програми "Околна среда" и "Регионално развитие".

Към средата на юли данните сочат, че по отношение на степента на усвояване на средства от ЕС към момента България е на 24 място от всички 28 страни членки.

Илияна Цанова заяви: 

"Идентифицирахме риск от загуби на средства по общото изпълнение на всички оперативни програми в размер на 105 милиона евро. Рискът от загуба на средства по програмата за развитие на селските райони и Оперативна програма "Рибарство" се оценява на около 84 милиона евро. Така общата сума в риск от загуба по всички фондове на Европейския съюз възлиза на над 190 милиона евро или близо 400 милиона лева".

Най-застрашени от провал са екологичните проекти в Асеновград, Добрич, Плевен, Пловдив и други на фона на изцяло замразени плащания от Брюксел по ОП "Околна среда". Заради загуба на пари скоро няма да има и действащо електронно правителство. Въпреки че парите са усвоени, има риск от забавяне на много транспортни проекти като ЛОТ 1 и 2 на магистрала "Марица", участъка Сандански-Кулата на магистрала "Струма", строежът на магистралата от София до сръбската граница, Западната дъга на софийския околовръстен път и ремонта на ж.п. линията Пловдив-Свиленград.

Като причина за тежката ситуация в програмата за развитие на селските райони земеделският министър Васил Грудев посочи:

"Работата на институцията, която управлява тези средства в лицето на Държавен фонд "Земеделие" през последните девет месеца беше спряла. Година и половина Министерството на земеделието и храните не съумява да проведе процедура за избор на сертифициращ орган. Една година и половина - имаме три провалени поръчки".

Вицепремиерът Цанова обясни потенциалната загуба на безвъзмездна помощ от Европа така:

"74 процента от наложените финансови проекти всъщност се дължат на грешки при извършването на процеса на обществени поръчки и те могат да бъдат просто нарушения, но има и такива, които са очевидни злоупотреби".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.