• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Проф. Искра Баева: Терминът турско "съжителство" е неадекватен

Проф. Искра Баева: Терминът турско "съжителство" е неадекватен

/КРОСС/ Терминът "турско съжителство" се появява за първи път в учебниците, той е много странен, напомня началото на 90-те години, когато се появи термин "присъствие", плод на творчество на депутати от ДПС, заяви по НТВ Искра Баева, историк.

Има някакво съжителство, но то не е на семейни начала, уточни Владимир Станев, гл. ас. по история от СУ. И се съгласи, че това се появява за първи път.

Господство, владичество са приетите термини, продължава да се използва и възприетият още от Възраждането термин турско робство. Той има емоционално съдържание и присъства в българския фолклор, обясни Баева.

Има си научна терминология, която не зависи от обществените нагласи, каза Станев и добави, че турско робство не бил приет термин, бил неадекватен. Имаме държава Република Турция, появила се след България, но преди това имаме империя, която е мултинационална и турците може да не са били мнозинство, каза Станев.

За Баева терминът "съжителство" е неадекватен, за Станев - прекален. Когато Османската държава опитва да закрепости българите, тя не успява, селяните ни не са със статута на роби, смята Станев.

Робство в Османската империя също има, като явление присъства, но не се отнася за българското население, уточни Баева. Баташкото клане е реалното положение на българите в Османската империя, каза тя - имали са земя, работели са, но се е случвало и това, каза тя.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Истината !

Още една "подробност", която комунягите стрателно криеха от мунчовците. Руският цар не е тръгнал да "освобождава" България, а да се отмъсти на султана за изгубения Кримски полуостров. Побеждава, което за българите е Освобождението, но когато, по съвет на англичаните, Османците му връщат Крим доброволно, той забравя Сан-Стефанска България, напуска Берлинския конгрес и оставя Австро-Унгария, Франция и Англия да разкъсат България на малки парчета. Няколко години по-късно, когато Батенберг прави Съединението синът му насъсква сръбския крал да ни нападне в гръб (1885 г. - "Капитанската война)

27.01.2016 16:21:54

Анонимен

"За полуистината", Мунчо, сигурно не знаеш, че цялата османска администрация до великия везир е била съставена от чужденци. Турците не са имал право да работят там. Разликата между руската и съветската империя е значителна. В руската има само губернии, докато при съветите има "съветски републики", които даже имат право (на хартия) да напуснат СССР. И тук е паралелът с османците. Египет, Тунис, Сирия и др са имали свой "паша", с големи правомощия, но все пак васал на Падишаха. Това драги Мунчовци, го криеха от вас по времето на соц-а, затова тропате глупости!

27.01.2016 15:04:51

Анонимен

либерасти и еврогейци съвсем неусетно тласкат бъдещите ни поколения към този извод: след като е било съжителство (засега мирно, после ще кажат че и по любов) значи Русия е окупант ! Пазете историята си и произхода си ! Следващата стъпка е да заменят кирилицата с латиница.

27.01.2016 14:04:35

Анонимен

Брава и на "двама" ви - според мен е един и същ самореплекиращ се идиот. 1. Защо бъркате Руската империя, съществуваща по него време със СССР? 2. Ако се говори за присъствие, значи националните борби за освобождение са вид архифашизъм и тероризъм, така ли? и 3. Искате и "двамата" да внушите, че Русия не ни е освободила, а окупирала. Мръсни предатели!!!

27.01.2016 13:08:02

до полу - истината долу

само че СССР е бил управляван от грузинец, молдовец, украинец, беларус .. - усещаш ли разликата ?

27.01.2016 12:48:35

Истината !

Османската империя и Съветският съюз са две идентични имперски системи, съставени от зависими полудържавици (сунитски султанати) като Египет, Тунис, Алжир, Сирия, Ирак и т.н. Те имат някакво местно управление, подобие на държавни институции, но всички те са подчинени на ПАДИШАХА (при СССР на Москва ). Съвсем друг е случаят с това, което се е наричало България - малка област между Дунав и Балкана. Никакви права, никакви местни органи. Но най-голямата спекулация и измама е, че българите "работели". Нормално, защото те заедно със сърбите, македонците и останалите гяури, са били данъкоплатците , докато османлиите са били освободени от данъци. Пълнели хазната на империята ! Трябва да се срамуват тези изроди, турски мекерета за подмяната на терминологията. Владичество съответства, но не и съжителство. Нека се поразровят в първите 200 години от падането на българските царства (1400-1750 г.) и да видят за какво съжителство става дума!

27.01.2016 12:24:47

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.