• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Психология на васала

Психология на васала

/КРОСС/Можете ли да си представите следната ситуация - Сергей Станишев като лидер на ПЕС отива в италианския сенат и почва да командва Матео Ренци кого да кани в правителството и какви политики да следва? Или пък нещо повече - Станишев да си намери стая в сградата на италианската законодателна власт, а лидерите на политическите партии да се редят на опашка да влязат при него, да му целуват ръка, а после да дават бодри интервюта как са се озарили от непреходен европейски блясък след тази среща.

Трудно ще е да си представите нещо такова, нито културата на Станишев, нито климатът в италианската политика, ще позволят подобно отношение. Защото Италия може да има много проблеми, но политическият елит има ясното усещане за достойнство, независимост.
И сега контрастът с посещението на лидера на ЕНП Жозеф Дол тук. Посещение, запомнило се с това, че френският политик даде акъл по всички теми на обществения живот, привика лидерите на основните партии на среща (а един от тях - Николай Бареков - се видя с Дол във ВИП-а на летището, защото бе пропуснал да му целуне ръка в парламента), а най-накрая дори пусна ръка и на столичната кметица Йорданка Фандъкова. И на никого не му дойде наум, че подобно поведение е политически неморално. Сякаш психологията на васала вече трайно е вкоренена в съзнанията на политиците и те дори не могат да видят как изглеждат отстрани.
Вместо това вестниците са пълни с интервюта на велможата от ЕНП, който раздава акъл с пълни шепи и се държи като фактически господар на българската политика. Май нашите елити не могат да разберат, че с това, че представят безпрекословното подчинение като абсолютна ценност и като цивилизационен избор, всъщност завинаги провалят своята легитимност в очите на обикновените хора. Тук не опираме до фигурата на Дол, опираме до манталитета на управленците у нас. Васалите никога не ги канят на голямата гощавка, а ги крият в по-малката стая. Това може би обяснява настоящото положение на България.

Коментар на Александър Симов, в. "Дума"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Уместно резюме.Видимо и разни отрепки са се изказали тук.

31.10.2014 23:34:03

Анонимен

Интересно на какво стъпва тази отрепка слугинска, закърмена от пелените да чука токове и да виси цял живот нагъзен, за да не умре от глад ! Знаем ги тези безгръбначни, които слугуваха на Русия и поднасяха България на тепсия в ръцете й ! ДРИПЛЬОВЕЦ ...!

31.10.2014 18:46:32

Анонимен

Мдаа, а другаря Станишев едно време като висеше в един коридор в Кремъл, очаквайки хазяина да го приеме. Пък той взе че не го прие на този ден, пък на другия. Пък др. Станишев като взе че се изнерви, чак запали и цигара. Това какво беше - антивасалщина, може би? Или пък да припомним и любимия на читателите на в.Дума др. Живков, който предложи да станем 16 подвасално кралство в короната на Кремъл. Това какво беше драги ми другарю Симов?

31.10.2014 14:59:39

Анонимен

АБСОЛЮТНО ТОЧНО КАЗАНО.УВИ!

31.10.2014 12:39:02

Анонимен

О, клепоухий и слабоумний Сашко Симов, наистина ако Б.Б. си беше на място, много от вас - трябваше да триете наровете и да чакате зората с трепет да сте живи и до живот да отработите това, що прахосахте на нашия отруден и търпелив народ ! Замълчи и се покрий негоднико, защото си само една лайняна латерна ...!

31.10.2014 10:52:18

Бобо

Мускалът , пардон васалът Симов , на Митьо Гестапото момчето , се насра да дава акъл . Мамин Сашко дето през 2006 г. обясняваше как трябва да се обича Америка , след много мускали така заобича Русия , че свят му се зави , всеки ден с пяна на уста обяснява колко е велик Путин , задмина дори баба си Дърева , жалки мускали .

31.10.2014 10:47:23

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.