• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Националният флаг поведе шествието на старозагорци към Самарското знаме

Националният флаг поведе шествието на старозагорци към Самарското знаме

Стара Загора /КРОСС/ Хиляди жители на Стара Загора съпровождат 300-метровият национален флаг в похода му към Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора". За първи път, по идея на кмета Живко Тодоров, знамето ще извърви трикилометровия маршрут навръх Националния празник 3-ти март, носено от 300 военнослужещи от Втора механизирана бригада и предвождано от конницата на прабългарската школа „Багатур", общинското и областно ръководство, съпътствано от 17 ученически групи, членове на клуб „Традиция", патриотични и обществени организации, много граждани. Там на хълма, където българското опълчение получава своето бойно кръщение, влизайки в бой с елитната турска армия на Сюлейман паша, днес се издига монумент на Самарското знаме. На това място, което местните хора наричат „старозагорската Шипка", ще се състои кулминацията на празника - общоградско честване „Пред падналите за България - поклон!", което ще сложи финал на паметното шествие и ще бъде издигнато националното знаме.
Походът на знамето тръгна от площада пред Община Стара Загора, където точно в 10,00 ч. се състоя церемонията по издигане на националния трибагреник на Република България. „ Датата 3 март 1878 г. е символ на българската свобода и българското Възраждане. След нея България започва да гради, за да бъдем днес част от цялото европейско семейство. Но на нас не ни трябва някой отвън, да ни казва какво са ценности, нито друг да ни казва ние какви сме. Защото ние българите, пазим националното си самосъзнание, пазим своя дух. Не трябва никога да забравяме, че тази дата е напоена с много българска кръв, за да дойдем до нея, сме платили прескъпо. Загубихме едни от най- свидните си герои - Левски,Ботев, хилядите загинали за Свободата. На днешната дата сме длъжни да бъдем горди, за да покажем че сме българи и сме достойни техни наследници" - каза в словото си кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров.

„Радвам се, че днес на Самарското знаме ще развеем най-големия флаг в България, защото Стара Загора е един от най-българските градове- изпепелен, възкръснал отново, за да бъде днес един от най-модерните градове в България, показва само едно, че с нашите общи, задружни усилия, можем да постигаме много. Това сме ние българите! Нека да бъдем заедно днес и заради всички, които нямат възможност да бъдат тук, които са далеч от България, но милеят за нея и чувстват 3-ти март като национален празник. Пожелавам им да пазят българския дух и да имат възможност един ден да се върнат в нея. Честит празник , българи, честит празник, старозагорци!", - завърши тържественото си слово кметът на Стара Загора.
Общо 79 военнослужещи от Втора бригада положиха венци на признателност пред паметници, посветени на Освобождението на Стара Загора - Паметник на Защитниците на Стара Загора в 9,45 ч., Мавзолей-костница „19 юлий 1877", Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите войни в Джуранлийския бой и Паметник на загиналите във войните старозагорци.
Навсякъде имаше много ученици и млади хора, семейства с деца, дошли да почетат празника.
Кметът Живко Тодоров ще произнесе слово вечерта на площада пред Общината, където в 19 часа започва заря-проверка.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.