• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

София е на 86-о място сред най-добрите градове за живеене в света

София е на 86-о място сред най-добрите градове за живеене в света

/КРОСС/ София е на 86-о място в класацията "Най-добър град за живеене" за 2017 г. на групата за проучвания и анализи "Иконъмист интелиджънс юнит". Столицата ни се е изкачила с едно място от 2016-а, когато бе на 87-а позиция.

Най-добрият за живеене град в света за седма поредна година е австралийският Мелбърн с 97,5 от 100 точки, следват Виена (97,4) и канадският Ванкувър (97,3). Авторитетният рейтинг подрежда 140 града по критериите стабилност, здравеопазване, култура и околна среда, образование, инфраструктура.

Освен австрийската столица в първата десетка са класирани само още 2 европейски града - Хелзинки и Хамбург. Причината е терористичната заплаха на Стария континент. Другите "отличници" са отново в Австралия (Аделаида и Пърт) и Канада ( Торонто и Калгари). Там е и Оукланд, Нова Зеландия.

Мелбърн, вторият по големина австралийски град и столица на щата Виктория, е с максимален резултат за здравеопазване, образование и инфраструктура.

"Това е подвиг, с който всеки жител на Мелбърн трябва да се гордее - каза кметът Робърт Дойл. - Но това не значи, че сме перфектни във всичко".

Най-страшно е да се живее в сирийската столица Дамаск, класирана 140-а. На дъното на листата са също Лагос (Нигерия), Триполи (Либия), Дака (Бангладеш) и Порт Морсби (Папуа Нова Гвинея). Главна причина са бушуващите там конфликти. В последната десетка е и столицата на Украйна Киев.

Букурещ изпреварва София с 3 места и е на 83-а позиция. Будапеща е 36-а, Прага - 59-а, Варшава - 65-а, Атина - 69-а, Москва - 80-а, Белград е 96-и.

Швейцарските Цюрих и Женева са в първата 20-ица. Рим е 50-и, Лондон е едва 53-и. Според доклада нестабилността в света се е засилила, което е довело до неустойчивост на резултатите на градовете, особено в Европа.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.