• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Зам.-министър Стоянов и представител на Държавния департамент на САЩ обсъдиха сътрудничество в областта на антикорупцията

Зам.-министър Стоянов и представител на Държавния департамент на САЩ обсъдиха сътрудничество в областта на антикорупцията

/КРОСС/ Възможностите за засилено сътрудничество между България и Съединените американски щати в областта на противодействие на корупцията бяха обсъдени днес от заместник-министъра на правосъдието Евгени Стоянов и г-жа Кейт Макфарланд, представител на Държавния департамент на САЩ.

По време на срещата им в Министерството на правосъдието заместник-министър Стоянов запозна г-жа Макфарланд с усилията на правителството за ефективни мерки за защита на обществения интерес, чрез въвеждане на антикорупционно законодателство.

„Целта е създаване на единен орган за противодействие на корупцията по високите етажи и за установяване и за отнемане на незаконно придобито имущество, който да интегрира усилията и експертизата на досегашните звена", подчерта зам.-министър Стоянов.

Той акцентира и върху промените в Наказателно процесуалния кодекс, с които разглеждането на делата за корупционни престъпления по високите етажи се прехвърлят като компетентност на специализираната прокуратура и специализирания съд.

Зам.-министър Стоянов изтъкна и постигнатия напредък в съдебната реформа в последните няколко години с приетите конституционни и законови промени. За пример даде засиленото съдийското самоуправление, допълнителните гаранции за обективно атестиране на магистратите и справедливо кариерно израстване, както и новата роля на Инспектората към Висшия съдебен съвет във връзка с проверката на имуществените декларации на магистратите.

„Поздравявам ви за огромните усилия и реализация в законодателната област", каза на свой ред г-жа Макфарланд. От името на Държавния департамент на САЩ тя заяви готовност за окозване на помощ в противодействието на корупцията в областите, в които е идентифицирана такава нужда, включително и чрез обучения.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.