• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Менда Стоянова: Данъкът на старите коли не цели да събира пари, а да възпита еко мислене

Менда Стоянова: Данъкът на старите коли не цели да събира пари, а да възпита еко мислене

/КРОСС/ В бюджета на държавата за догодина е заложено 10 процента увеличение на заплатите, каза в Пловдив Менда Стоянова, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси. Тя бе в града под тепетата за откриването на 10-то юбилейно издание на фестивала "Дефиле на младото вино", съобщава 24 часа.

Предвидено е 10 процента увеличаване на заплатите в бюджетната сфера, с 20 на сто ще се повишат и заплатите на учителите, бюджетът също така определя и минималния осигурителен доход и там също има увеличение, каза Стоянова. Всичко това е политика по доходите, които ще повлияят и върху частния сектор, който практически плаща основната част от заплатите в България.

По отношение на гласуваното повишаване на данъка на старите автомобили Менда Стоянова каза, че целта не е да се събират повече пари в общините, а всъщност се цели въвеждане на екологичен компонент. Той ще влияе върху размера на данъка, за това дали един автомобил замърсява повече или по-малко околната среда. Председателят на бюджетната комисия конкретизира, че колите притежаващи сертификат "Евро 4" или тези произведени след 2005 година ще имат с около 20 процента намаление на данъка с този екологичен коефициент. Увеличение ще има само за много старите коли, които нямат екологична категория, и които повече замърсяват околната среда. На тези автомобили данъкът ще се увеличи дори двойно, каза тя и даде пример, че за тях от 26 лева налогът ще скочи на 48 лева. Менда Стоянова подчерта, че смисълът на този закон не е да се съберат повече пари, а да се направи първата крачка към това хората да мислят по-екологично, когато си купуват и избират автомобил.

Пред журналисти в Пловдив Стоянова отново заяви, че не е привърженик на идеята за въвеждане на диференцирано подоходно облагане, защото с това няма да се реши социалното неравенство в обществото.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Мендо/шундо ! Хората ти го казват.Чети коментарите и докладвай на 'банкянския тигър" за настроенията на народонаселението,та да може Падишахът с едно махване,в подходящия момент да каже: " никакви повишения...аз не знаех...тя Менда е виновна....." Така рейтингът му ще скочи в небесата,а ти мендо-шундо ще си се върнеш във Филибето с подвита опашка като... Искра Фидосова/май имаше такава вуйна някога/.

24.11.2018 07:42:35

Анонимен

Какво е еко мислене? Нещо свързано с гейпарадите или евротъпоценност? Мога ли да си чуркам в двора, или ще замърся природата?!? Менто, ти къде пръцкаш - вкъщи или на открито? Ще забраниш ли пликчетата и пластмасовите чашки, които са истинският замърсител на природата, или немаш толкова сиво в кутията...

23.11.2018 23:49:19

Анонимен

Мендоо...ега ти го намендат в дирника!!! Еко-мислене!?! Това е най-скалъпеното "оправдание". Ебати тъпото еврогейско клише! Продължавайте в същия мегакорпоративен дух и народа ще ви изрита скоро!!!

23.11.2018 23:41:25

Анонимен

Що за глупости, да ни възпитавали да купуваме нови коли?!? Нямаме нужда да ни възпитават, да ни вдигнат доходите - сами ще си ги купим!!! Да не би да изгаряме от желание да караме таралясниците на Европа?!? Принудени сме да се разпростираме според възможностите си!!!

23.11.2018 21:52:15

Анонимен

Маце, за бой си като къжеш. Възпитанието не е работа на данъчните. Защо не вземете да възпитате тези с хазарта, който се освободили от данъци. и Взмете да вдигнете данъка на 5000 лева и ще решите проблема от раз

23.11.2018 21:02:03

Анонимен

За каквато и екология да приказват, истинската цел е да се възпита купуване на нови коли.

23.11.2018 20:43:26

Анонимен

А-а, Мента си е еталон в това отношение!!!

23.11.2018 20:04:54

Анонимен

А защо Мента не предложи данък за ползващите твърдо гориво за отопление, като начин за възпитаване на тези които го ползват да минат на газ или ток? То бива бива идиоти и идиотки сред гербаджиите ама това излиза извън всякакви норми на цинизъм!

23.11.2018 17:59:52

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.