• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Възраждане: Правителството призна, че не може да защити интересите ни

Възраждане: Правителството призна, че не може да защити интересите ни

/КРОСС/ В рамките на вчерашния ден, от страна на заместник-министър председателя и министър на отбраната Красимир Каракачанов, излезе странна и не съвсем разбираема позиция, относно работата на смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси. Той официално призна, че тази комисия не работи и че българската страна не е в състояние да защити позициите си.

Ще припомним, че успешната работа на този своеобразен двустранен научно-политически формат и изчистването на спорните моменти между двете страни по отношение различното тълкуване на някои конкретни исторически събития и личности е едно от условията за положителната позиция на България по присъединяването на Република Северна Македония към структурите на ЕС и НАТО.

Когато беше подписан договорът за сътрудничество и добросъседство между България и Македония, ние от Възраждане излязохме с положителна позиция, относно подписването и ратификацията му. Наред с подкрепата ни за него обаче, поставихме и условие, което според нас е определящо за успешното изпълнение на споразумението и най-вече за опазването на националния ни интерес. Това условие беше, в рамките на общата работата на смесената комисия по историческите въпроси, българската позиция да бъде максимално защитена, а с историята ни да не бъде правен компромис.
Повече от година по-късно, това условие не е изпълнено. Напротив, от българска страна вече бяха направени редица недопустими компромиси, по отношение трактовката на определени исторически събития и процеси.

Поради това ни е интересно, срещу кого е смешният плач на Каракачанов в момента? Защото, ако не знае, той е зам.-министър председател в това правителство, и поне на книга, следва да се води най-сведущ по македонските въпроси. Защо не осъществи текущ контрол върху работата на тази комисия, за да не му се налага да прави признания постфактум. Защо не направи нищо, за да тушира наглите претенции на македонистите и сърбоманите в Скопие, вместо да се оплаква сега и да твърди, че работата на комисията е в тупик. Защо се държи като страничен наблюдател, а не като този, който следва да носи най-голямата отговорност по този въпрос?

Най-вероятно, заради същата причина, поради която първо се обявява срещу гейпарада, а в следващия момент като силов вицепремиер осигурява няколко хиляди полицаи, които да пазят въпросния гейпарад. Или пък, когато казва колко лоша е циганската престъпност, но като заместник-министър председател, комуто са подчинени всички служби за сигурност и МВР, не прави нищо съществено, за да я пребори. Време е някой да каже на българските управляващи, че не са безучастни зрители на футболен мач, а хората, от които зависи това, как ще се развиват процесите във вътрешно-политически план, както и това, какъв ще бъде статусът на страната ни навън.

Защото, докато някои се вайкат, други действат. За информация на Каракачанов, докато той не може да защити пред македонската страна (която следва да е в по-слаба позиция пред нас, тъй като те искат подкрепата ни, а ние сме в положението да поставяме условия) българския характер на пет дати и десет имена, и вече 30 години след падането на Желязната завеса не можем да свържем София и Скопие с директна железопътна и шосейна връзка, Албания и Косово се свързаха транспортно с цяла мрежа от влакови и автомобилни линии, и десетки тунели межди двете страни, някои от които прекарани през най-тежките участъци на т.нар. „албански алпи". Едно истинско инженерно и логистично чудо, за което можем само да завиждаме и да се учим от албанците. И докато ние се бавим с процесите по активна и ефективна ребългаризация на Македония, за което има отлични исторически и геополитически условия, албанската геостратегическа и демографска експанзия не спира, а от Македония скоро просто няма да е останало кой знае какво за спасяване.

С оглед гореизложеното, ние от Възраждане смятаме, че има само един адекватен ход от страна на българската държава в тази ситуация, а именно оттегляне от преговорния процес с македонската страна и замразяване на процедурата по присъединяването на Република Северна Македония към структурите на ЕС и НАТО. Що се отнася до Каракачанов, оставката му вече е закъсняла.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Напълно споделям мнението на Каракачанов. В науката и образованието е изключено да се прави компромис между историческите факти и политиката. На целия научен свят е много добре известно, че до разпокъсването на област Македония след Балканските войни никой, никога и никъде в историческите източници не е маркирал наличието на отделна от българската "македонска" народност. Истината е, че сегашната „македонска” народност с различни от българските азбука и книжовен език е създадена в Югославия през 1945 г.по нареждане на Тито на база на Коминтерновско политическо решение от 1934 г. . За разлика от българското, гръцкото правителство е безкомпромисно по отношение на историческите факти и работата на гръцко-македонската историческа комисия е далеч по-ускорена и продуктивна. България изпълнява най-добросъвестно Договора за добросъседство, помагайки енергично за по-бързото интегриране на Р. Северна Македония в НАТО и ЕС, докато темповете на работата на смесената българо-македонска експертно-историческа комисия стават все по-мудни и слабо продуктивни. Защо българо-македонската комисия снася резултати на 3 месеца и следващото й заседание е планирано чак за месец септември ? За да не бъдат направени в учебниците необходимите промени преди започване на учебната година ли ? Засилва се усещането, че Скопката политическа върхушка "успива" с ухажване и ласкателства българското правителство, а на дело ни най-малко не бърза да се еманципира от досегашна лъжлива югославската доктрина на "пренасяне със задна дата" на сегашното им чувство за идентичност върху нашите общи български възрожденци и ВМОРО деятели. Утре политическата картина в Скопие може да се промени. Крайно време е българското правителство да се поучи от случващото се в Гърция и да поиска скорошно финализране на работата на Комисията с подписване на Анекс към Договра за добросъседство. Нека не забравяме, че Скопие има нужда от помощта на България, а не обратното !

10.06.2019 13:26:15

Анонимен

Кой плаща това продажно руско еничарче да се подвизава по медиите , видно е че руснаците плащат на де що има фашисти из Европа , но този измекяр фашизоид надминава всички ...

10.06.2019 12:15:38

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.