• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Искате да бъдете щастливи? Опитайте във Финладния

Искате да бъдете щастливи? Опитайте във Финладния

/КРОСС/ Щастливи са хората от северните нации – по-щастливи от всеки друг в света. А цялостното щастие на една страна е почти идентично с щастието на неговите имигранти.

Това са основните заключения на Световния доклад за щастието за 2018 г., публикуван миналата седмица.

Финландия е най-щастливата страна в света, следвана от Норвегия, Дания, Исландия, Швейцария, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Швеция и Австралия. Макар и в различен ред, това е същото топ 10 като миналата година, когато Норвегия е номер 1, а Финландия е пета.

България се е изкачила с пет места и така страната ни вече заема 100-но място от 156 държави. Нареждаме се точно след Камерун и Сомалия.

Бурунди и Централноафриканската република, които са раздирани от политическо насилие, са най-малко щастливите страни за втора поредна година. Тази година Централноафриканската република е малко по-щастлива от Бурунди.

САЩ се нареждат на 18-то място – значително под най-богатите държави. Въпреки че като цяло икономиката е силна и доходът на глава от населението е висок, страната се представя слабо в социалната сфера: продължителността на живота е намаляла, самоубийствата са се увеличили, както и неравенството, а доверието в правителството е намаляло.

Докладът беше изготвен за Програмата за устойчиво развитие на ООН.

Защо една страна е по-щастлива от друга?

Докладът цитира шест важни фактора: БВП на глава от населението, социална подкрепа, продължителност на живота, свобода да се правят избори, щедрост и корупция, пише Ню Йорк таймс.

Повечето от страните в Топ 10 са социални демокрации, които „вярват, че това, което прави хората щастливи, са солидни системи за социална подкрепа, добри обществени услуги, дори нивото на данъците да е значително в тези държави.

Докладът за тази година също разглежда въпроса как миграцията засяга щастието. Установено е, че щастието на имигрантите на една страна е почти идентично с това на населението като цяло, което показва, че хората се приспособяват към средното ниво на щастие в страната, в която емигрират.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.