• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Гърция поощри "милия си съсед" Македония за НАТО и ЕС

Гърция поощри "милия си съсед" Македония за НАТО и ЕС

/КРОСС/ Новото управление в Македония продължава с опитите да подобри отношенията със съседите си. След България, наред е Гърция, като в Скопие се проведе среща между външните министри на двете страни Никола Димитров и Никос Кодзиас.

Естествено сред водещите теми бяха европейското бъдеще на Македония и в тази връзка е било обсъдено и наименованието на страната, което не се признава от Гърция.

„Разговаряхме как протича процесът, за методите и начините за разрешаването, но също за това какви са интересите и опасенията на двете страни по този въпрос, за да има по-голямо разбиране за това как двете страни възприемат проблема", обясни Димитров по отношение на въпроса с името.

„След като станах министър - и мога да кажа същото за Никола, сложихме ръка на сърцето и казахме, че искаме да разрешим проблемите между нашите страни и народи. Искаме да разрешим всички проблеми и искаме да подкрепим вашата страна да продължи напред", увери Кодзиас.

Гръцкият министър многократно подчерта необходимостта от зачитане на суверенитета и преодоляване на иредентизма, който според него превръща общите интереси на региона в кавги.

Кодзиас увери, че страната му иска „нашият мил съсед на север" да стане член на Европейския съюз и НАТО.
В Скопие Кодзиас не пропусна да припомни, че Гърция продължава да подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Македония, тъй като това е важно за собствената й стабилност.

Първият дипломат на Атина бе категоричен, че двете страни искат мир и времената, в които се е вярвало, че „вашата страна иска да достигне Лариса", а „Гърция иска да ви унищожи", са вече в миналото.

„Ние сме две страни, които искат мир и въпреки че понякога имаме проблеми, трябва да кажа, че има по-лоши съседи и от нас, и вас. Историята трябва да бъде училище и ръководство за по-добро бъдеще", подчерта гръцкият министър.

Споменавайки няколко пъти „вашата красива страна", „нашия мил съсед на север", Кодзиас потвори още вендъж, че Гърция е готова със своя опит да помогне на Македония за членството й в ЕС и НАТО.

Освен усилията за изграждане на доверие, в Скопие министрите на външните работи на Македония и Гърция са обсъдили и въпроси, свързани със засилването на сътрудничеството в областта на сигурността, образованието и икономиката.

„Очакваме и се надяваме на помощ и подкрепа в нашата европейска интеграция, и искаме да гледаме един на друг като на приятели и бъдещи съюзници", увери Димитров.

„Гърция подкрепя и продължава да подкрепя с всички си сили стабилността, суверенитета на тази приятелска страна. Вашата стабилност укрепва нашата стабилност и нашето развитие", обяви Кодзиас..

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.