• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Кметът на Стрелча: Маршал Жуков е най-грандиозният военноначалник в човешката цивилизация

Кметът на Стрелча: Маршал Жуков е най-грандиозният военноначалник в човешката цивилизация

Интервю на ИА КРОСС с Иван Евстатиев, кмет на град Стрелча и член на Национално движение „Русофили"

 

Как се роди идеята в град Стрелча да има паметник на маршал Жуков?

Когато дойдох в Стрелча през 2011 година, тогава се навършиха1330 години от създаването на българската държава, аз бях в посолството на Монголия. Докарах /.../ и направих паметник на Аспарух. Следващата година, за 250 години от написването на „История славянобългарска" и 290 години от рождението на Паисий, паметник на Паисий. Следващата година направихме паметник на полковник Тимирязев, който е освободил Стрелча. След това - за 165 години на Ботев, който е казал, че стрелчани са надъхани от републикански дух и революционни идеи. Миналата година - на Кирил и Методий. Тогава правихме 170 години на светско образование в Стрелча и 70 години гимназия. Тази година се навършиха 70 години от победата над хитлерофашизма - направихме паметник на най-грандиозния военноначалник в човешката цивилизация, според нашия екип и лично от мен, и направихме бюст паметник на Жуков.

Лесно ли бяха събрани средствата за монумента на маршал Жуков?

Всички паметници се правят само с дарения, без една стотинка от общинския бюджет. Не е лесно нищо в събирането на средства. Че това се прави лесно, просто се лъже. Всичко е с много нерви, изключително напрежение, но това, което съм го казал - става.

Смятате ли, че в България трябва да има повече паметници на руски герои?

Трябва да има, защото тези жертви, които са дадени от тези войници от Съветската армия и въобще от антихитлеристката коалиция - над 60 млн. жертви... Това говори за нещо друго - че трябва тази памет да се зачита, и второ - да не се допусне повече да има война. И отношението към Русия да е еднозначно, това, което те заслужават. Над 27 млн. жертви да се дадат в тази нечувана война, това говори за много неща - за изключителен героизъм, себеотдаване и желанието и амбицията колкото и да е било тежко времето на тогавашното съветско ръководство и военно ръководство на бившия Съветски съюз, на тази изключителна империя, да има мир вече 70 години в света.

Да очакваме ли от вас още паметници в Стрелча?

Докато бях кмет на Пазарджик, съм направил 17 паметника и бюст паметници, и все по такива поводи. Тук съм направил шест за тези четири години. Не зная в България и въобще в света, може би за Гинес трябва да се боря, не зная някой да е направил толкова паметници сам.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.