• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

Член на ВСС предложи отстраняването на Цацаров

Член на ВСС предложи отстраняването на Цацаров

/КРОСС/ Членът Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на съдиите Калин Калпакчиев предлага на прокурорската колегия и правосъдния министър Цецка Цачева да започнат процедура за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Сотир Цацаров. Това съобщава „Фрог нюз", като се позовава на позицията на Калпакчиев, публикувана в личния му блог, която е изпратена и до Инспектората на ВСС и Европейската комисия.

Според Закона за съдебната власт процедурата може да се започне от трима членове на ВСС или правосъдния министър, трябват поне 17 гласа и след това указ на президента.

Според Калпакчиев Цацаров е уронил престижа на съдебната власт, като е предизвикал съмнения за конфликт на интереси и търговия с влияние. Причината е, че е отишъл на среща с издателя на „Сега" Сашо Дончев в кабинета на бизнесмена Георги Гергов в ЦУМ по време на предизборна кампания и докато фирми на двамата са засегнати от прокурорски проверки. Дончев оповести, че Цацаров му е оказал натиск за редакционната политика на вестника и му е държал сметка за „Да, България" и телевизия „Би Ай Ти". Главният прокурор отрече, без да дава обяснения. Мнозинството във ВСС реши да не го изслушва.

„Главният прокурор поначало не бива сам да се поставя в ситуация, в която има риск да се дискредитира ръководената от него институция. Попадането в подобна ситуация само по себе си е силно проблематично и недопустимо от гледна точка на високите професионални изисквания към поведението му", посочва Калпакчиев.

„Съдържанието на етичните стандарти, с което е длъжен да се съобразява главният прокурор, неизбежно следва да държи сметка и за актуалния контекст, и за въздействието върху общественото мнение на останалите неразрешени проблеми и кризи в легитимността на съдебната власт и в частност - на прокуратурата. Това влияе на общото ниво на недоверие, изпитвано от българските граждани по отношение на способността на съдебната власт да осигури върховенството на правото."

Според Калпакчиев законодателят изрично е посочил, че действия или бездействия на магистрат, които водят до накърняване на престижа на съдебната власт, поставят под съмнение нейната независимост, безпристрастност и почтеност, са основание за дисциплинарна отговорност.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Този иска да прекатури прокуратурата.

13.05.2017 21:53:02

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.