• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Нараства броят на хората с хипертонични болести

Нараства броят на хората с хипертонични болести
Отбелязваме Световния ден на сърцето

/КРОСС/ Днес е Световният ден на сърцето. Всяка година близо 17 милиона и 500 хиляди души по света умират от сърдечно-съдови заболявания. Около 65 на сто от смъртните случаи се дължат на тези заболявания, каза пред "Хоризонт" проф. Арман Постаджиян, председател на Дружеството на кардиолозите.

Данните сочат, че по-малък брой от тези случаи се дължат на исхемична болест на сърцето, но пък нараства броят на хората с хипертонични болести, посочва професор Арман Постаджиян: "Смъртността от исхемична болест на сърцето категорично намалява през последните осем до десет години, като горе - долу тя достига до 80 на сто хиляди население. Тя е приблизително около сто фатални случая на сто хиляди население".

Тази положителна тенденция се дължи на добрата политика на Здравната каса по заплащане на медицинските изделия в областта на кардиологията, на повечето лаборатории, покриващи острите сърдечно-съдови състояния, на по-доброто обучение на лекарите. Не толкова добър е контролът обаче при хипертоничните болести.

„Увеличаване на смъртността, дължаща се общо на групата хипертонична болест - нещо, което е за размисъл, и нарастване на смъртността, дължаща се на сърдечна недостатъчност. Тук сме малко в капан - от една страна да лекуваме все по-добре острите състояния чрез нашето действие. Всъщност по някакъв начин нараства самата сърдечна недостатъчност, нараства и смъртността, дължаща се на нея".

Д-р Рада Прокопова, началник на отделението по кардиология в клиниката по вътрешни болести в столичната болница "Св. Анна" разделя рисковите фактори за сърдечно-съдовите заболявания на два вида: коригируеми, чието въздействие можем да намалим и такива, които не можем да управляваме. Сред некоригируемите са възрастта, полът и наследствената обремененост. Относно високото кръвно налягане д-р Прокопова отбеляза, че в България все още не сме достигнали "това ниво на коригиране на артериалната хипертония, което бихме искали да постигнем".

Днес в големите паркове в градовете с университетски болници ще има информационни кампании, свързани с болестите на сърцето.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.