• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Мике Шурман от Съвета на Европа: Децата могат да участват в законодателния процес от самото начало

Мике Шурман от Съвета на Европа: Децата могат да участват в законодателния процес от самото начало

Интервю на агенция "Крос" с Мике Шурман, международен консултант по детските права към Съвета на Европа

1.Защо България е избрана за провеждането на Инструмент за оценка на Съвета на Европа и процеса на пилотиране?

България беше доброволец след като методологията беше изпробвана в 3 държави. Това доброволно участие демонстрира голяма отдаденост към детските права и детското участие. Освен това, именно в София, през месец април миналата година, се проведе конференцията на Съвета на Европа, където беше представена Стратегията за правата на детето, в която утвърждаването на детското участие е ключов приоритет.

2. Кои са силните страни на България?

Съветът на Европа искаше да работи с държави от различни части на Европа, страни с различно историческо наследство в областта на детското участие. България вече беше проявила интерес от Инструмента за оценка, след като пилотирането му беше осъществено в Ирландия, Румъния и Естония.

3. Като експерт в Съвета на Европа, имате ли информация за съществуването на консултативен орган, съставен само от деца, в други европейски държави?

Повечето европейски страни имат някакъв вид консултативни органи, съставени от деца и младежи, но те варират в зависимост от структурата и функцията си. В някои държави по-разпространени са младите хора на възраст около 20 години, а в други се включват деца под 18 години.

4. Как точно децата се включват в процеса на взимане на решения?

Съществува установен ред, който позволява на Съвета на децата да участва в законодателния процес от самото му начало, когато законът се пише, до крайното му приемане. Децата, на база на предварително запознаване с нормативни документи, които предстоят да се приемат на законодателно ниво, се произнасят с техни решения, които решения се изпращат на съответните органи. В последствие тези органи вземат предвид детските предложения и ги включват в нормативните документи.

5. Какво е присъствието на България в международен план по отношение правата на децата?

България активно участва в Ad Hoc комитета на Съвета на Европа за изпълняването на Стратегията за правата на детето. Конференцията на високо ниво в София, където Съветът на Европа стартира Стратегията си за правата на детето, беше посетена от голям брой представители на управлението, както и от високопоставени представители на ООН и Съвета на Европа. България бе домакин на конференцията и получи признание за огромния си успех. За пръв път деца от цяла Европа присъстваха на конференция на Съвета на Европа.

6. България е една от малкото държави, която има национален координационен орган за работа с деца - това е Съвета на децата. Как бихте определили работата си с него?

Досега съм работила с председателя на Съвета на децата, Йоана Захариева, за конференцията на високо ниво в София миналата година, и тя участва активно в срещата за подготовка за изпълнението на Инструмента за оценка на детското участие в България. Йоана е много дейна и ангажирана и предполагам, че останалите членове на Съвета на децата са също толкова дейни и ангажирани, колкото е тя, но не съм се срещал с тях все още. На семинара на 24-ти април се запазнах с още няколко от членовете на Съвета и определено съм очарована.

7. Какви са следващите стъпки след провеждането на този семинар в София?

Семинарът на 24 април "отприщи" процеса. Има 10 стандарта, за които всички заинтересовани страни, включително професионалисти, работещи с деца, правителствени представители и обществеността, ще трябва да съберат информация относно как функционира участието на децата в България. Това интегрира общуване с деца от различни части на страната и деца от различни среди. Също така включва определяне на различни ситуации, в които децата могат да участват, например в училищата, в правораздавателни ситуации, в такива, свързани със здравеопазването. Събраната информация ще доведе до определяне на добрите практики, както и пропуските в ситуациите на участие на деца в България. Резултатите ще бъдат събрани в доклад, с конкретни препоръки относно стандарти, на които не е отговорено, или такива, на които все още не е отговорено напълно. Аз съм консултанта, назначен от Съвета на Европа, да подкрепи процеса на изпълнение в България.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Давид Еберхарт

"Шведският психиатър Давид Еберхард е баща на шест деца от три брака. Според неговата теория в книгата му „Как децата взеха властта“ ние, родителите, сме станали твърде либерални във възпитанието си и по този начин сме създали едни малки егоисти и злодеи. За мнозина това твърдение е направо скандално, но все пак нека разберем защо така смята психиатърът. Еберхард обръща внимание на факта, че в родината му, която иначе се слави с любовта си към децата, вече не е малък броят на ресторантите, в които е забранено за малчугани. Причината според него е, че през последните години хлапетата се отглеждат твърде либерално и когато започнат да крещят и да щуреят на обществени места, никой не им прави забележка. Той отбелязва, че родителите днес са спрели да се държат като отговорни възрастни, защото държат най-много на това да бъдат приятели с децата си. Което не им позволява да имат авторитет пред тях и със сигурност не създава предпоставки децата да знаят какви са допустимите граници на поведение. От което страда обществото, а в бъдеще и самите деца. Авторът пише, че съвременният начин на живот, който изисква много повече от нас, възрастните, е причина да изоставяме децата си в ежедневието. Едва ли има родител, който да не познава ситуацията, когато се прибира уморен и нервен вкъщи, там го очакват още десетки задачи и не само не може да обърне внимание на децата си, но най-удобно се оказва да ги остави да правят каквото си искат. А какво искат децата днес? Да гледат телевизия и да висят пред компютъра и таблета. За да не възникват конфликти, защото родителят така или иначе е насъбрал купища стрес през деня, той предпочита да разреши на хлапето всичко, което то желае. Това създава усещане у идващото поколение, че всичко е възможно и позволено, което от своя страна води до огромни разочарования по-нататък в житейския път. Когато порасне, детето ще се сблъска с много невъзможност и, забрани и табута. И щом не е свикнало да му се отказва нищо, как ще ги преодолява?! Ако си мислим, че само българското образование е в огромна криза, лъжем се! Шведският психиатър пише, че в родината му образователната система е пред разпад. Той цитира изследване, според което шведските ученици са първенци по бягане от часове и обиди към учителите. В същото време самочувствието на тези деца е огромно. Това идва от „модерното схващане“, че трябва постоянно да хвалим децата си и че не бива да ги критикуваме, за да не ги травмираме. Според Еберхард с подобен тип възпитание ние им вредим жестоко, защото те не израстват с реална преценка за самите себе си. Въобще книгата повдига много болни въпроси, върху които си струва да помислим, пише „За жената“. И когато следващия път кажем на отрочето си: „Как може тази тъпа учителка да твърди, че не можеш да пееш?! Ти пееш като ангел“, нека се замислим дали с това правим добро за него, или точно обратното."

28.04.2017 10:59:20

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.