• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Най-скъпите продукти в света

Най-скъпите продукти в света

/КРОСС/ Някои хора обожават да пътуват, за да разгледат забележителностите на света и, за да научат повече за културата на различните общности и народи, други бленуват да са сред светски събития и да зърнат с очите си забележителни личности излезли от телевизия или списания, а пък трети пътуват, за да откриват. Проучване степенува най-скъпите продукти на света, споделят от foodpanda.

Най-загадъчният деликатес на животинския свят е прочутата риба Фугу - най-опасното и скъпо ястие от японската кухня. Между 100 и 500$ струва усещането на лека наркотична еуфория, плавно преминаваща във временна парализа на всички органи и обратно. Само истинските смелчаци се осмеляват да опитат Фугу и да изпитат върху себе си действието на природната нервнопаралитична отрова, за която няма противоотрова.
Прочутите картофи от западното крайбрежие на Франция, и по-точно от остров Ноармутие, струват около 500€ за килограм. Оказва се, че и този хранителен продукт може да струва цяло състояние, ако се тори с морски водорасли. Имат леко солен морски привкус с едва уловим лимонов аромат и се събират веднъж годишно ръчно, за да не бъдат наранени поради крехкостта си. Най-скъпата подправка в света се нарича шафран. Цената на килограм истински шафран може да достигне 6 000$. Тя се обуславя от трудоемкото му отглеждане и технологията на добиване.

Най-скъпото кафе в света е Копи Люак и се произвежда от зърна, преминали през стомаха и червата на малко животинче, наречено азиатска палмова цибетка. Понеже изяжда повече, отколкото може да преработи, част от тях попадат в изпражненията ѝ. Преди е била считана за вредител, но след това открили, че храносмилателните ѝ ензими подобряват вкуса на кафето, премахвайки горчивината му. Местните жители събират неусвоените от цибетките кафеени зърна, чиято цена за килограм достига 300-400$.

И разбира се не на последно място най-скъпият шоколад в света е произведен от ливанската шоколадова фабрика Patchi за продажба във веригата магазини Harrods - 5 000£ за кутия. Тя съдържа 49 бонбона, завити в ръчно изработена индийска коприна, украсени с копринени розички, кристали Swarovski и злато. Кутията също не е обикновена - тя е направена от кожа и коприна, а преградките в нея - от злато и платина.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.