• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Песента на славея идва със "Светоглас"

Песента на славея идва със "Светоглас"
Популярният квартет представя третия си самостоятелен албум в СГХГ

/КРОСС/ Третият самостоятелен албум на квартет "Светоглас" е вече факт. В него са включени само народни песни, част от концертни изпълнения в чужбина. "Песента на славея" ни носи толкова нужните днес съзвучия с мистериозната сила на българските гласове и стремежа те да получат универсален обхват в глобалния свят. "Светоглас" ни повежда не толкова назад към миналото и традицията, а повече напред, към бъднината на тази новоосветена традиция", посочва проф. Лозанка Пейчева.

Вокалната формация "Светоглас" е създадена през 2009 г. и е първата българска мъжка вокална група за фолклорна и църковна полифонична музика.

С уникалните си гласове и магнетично сценично присъствие, с разнообразната си програма и различен прочит на традицията, "Светоглас" се нарежда сред най-популярните и обичани български фолклорни формации.

Участници в нея са Даниел Спасов и Милен Иванов (водещи на популярното  предаване на БНТ "Иде нашенската музика" и солисти на хор "Мистерия на българските гласове"), както и младите певци Виктор Томанов и Станимир Иванов. "Светоглас" има своите престижни самостоятелни турнета в Норвегия, Русия, Испания, Великобритания, Белгия, Италия, Колумбия, Унгария, Турция, Швеция, Франция.

Певците са участвали на фестивала за духовна музика в Драмен - Норвегия, фестивала за църковна музика "Maestro de la Roza" в Овиедо - Испания, международния музикален фестивал в Картахена - Колумбия, фестивала "Три култури" в Мурсия - Испания, международния фестивал за църковна музика "Fausto Flamini" в Рим, международния фестивал "Musiche della Terra" в Чериана - Италия, изнасят концерт в престижната зала на фондация "Juan March" в Мадрид - Испания.

Наред с международните си участия изпълнителите имат много концерти в България, записи в БНР, участия в БНТ.

Албумът "Песента на славея" предлага музикално пътешествие към песенния фолклор от всички етнографски области на България.

Песните в него звучат красиво, защото са съчетание от високи естетически критерии с интимното преживяване на изпълнителите.

Те разкриват на слушателите как музикалните звуци от миналото може да бъдат вдъхновение за съвременните творци и публиката.

Издател е "Gega new", с финансовата подкрепа на сдружение "Фолклорен извор" - с. Царевец, община Свищов.

Официалното представяне е на 28 ноември от 19 ч. в Софийската градска художествена галерия и е посветено на 140-годишнина от обявяването на София за столица на България.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Соня Гатева

Слушах ги по "Хоризонт". Невероятни - стил, красота, съвършенство, висота.

26.11.2019 21:21:30

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.