• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Отмениха глобата на адвокат, осъден за клевета при пледоария

Отмениха глобата на адвокат, осъден за клевета при пледоария

/КРОСС/ Върховният касационен съд /ВКС/ е отменил глоба от общо 3500 лв наложена на адвокат Венцислав Точков от Велико Търново. Защитникът бе осъден с глоба от 1500 лв и 2000 лв граждански иск за клевета при пледоария по време на частно дело срещу 80-годишен мъж от Свищов. Дядото бил изправен пред Темида от граничен полицай от крайдунавския град. Решението на ВКС е от 28 август и е по първото по рода си възобновено дело от върховни магистрати по искане на главния прокурор Сотир Цацаров.
Служебният защитник от старата столица бе осъден от Окръжния съд в Русе на 20 юни 2014 г по жалба от граничния полицай. Делата за обида и клевета у нас не подлежат на ревизия от ВКС и наказанието за адвоката влиза в сила. След това той поиска възобновяване, което подеха правозащитни институции у нас.
Адвокат Венцислав Точков бе осъден на втора инстанция за думите си:"Подзащитният ми е близо 80-годишен пенсионер,страдащ от тежка форма на диабети с видимо от представените доказателства по делото с психични проблеми.Тежкото му здравословно състояние и емоционално състояние е причинено основно от психически тормоз, нанесен му през годините от частния тъжител".
"Истината възтържествува.Това не е победа само за мен,а и за всички прависти и граждани на България. Завели сме с адвокат Михаил Екимджиев дело срещу държавата в Страсбург. Не смятат да се отказвам от него, защото месеци наред бях подложен на стрес", коментира адвокат Точков.
Междувременно обаче старецът, на когото търновският юрист бил защитник се е самоубил. Трагедията се разиграла преди около месец, докато Асен Христов бил на лечение в болницата в Свищов. Дядото скочил от етажа, където бил настанен заради психични проблеми.В момента в Окръжната прокуратура във Велико Търново върви разследване за смъртта заради склоняване към самоубийство.
Историята между Асен Христов и граничния полицай Боян С. от Свищов е от пролетта на 2007 г. Тогава пенсионерът сключил договор с полицая за покупко-продажба на имот в Свищов. След това между двамата възникнали разногласия и дядото поискал сделката да бъде разтрогната. Година по-късно ВКС провъзгласил нищожността и, а това довело до открит конфликт между двамата мъже. В края на 2008 г. Асен Христов получил осъдителна присъда заради закана за убийство, след което започнал да се жали пред различни инстанции. Това провокирало Боян С. да заведе 5 наказателни дела от частен характер за 3 г срещу стареца.
За служебен защитник на едно от тях бил определен адвокат Точков. Заради отвод на съдии от Свищов, делото било гледано в Районния съд в Бяла, а след като излязло решението, последвало обжалване в Русе. По време на съдебно заседание пред Окръжния съд в Русе на 3 октомври 2013 г. Точков защитил беловласия си клиент, като казал, че "тежкото му състояние е в резултат на психически тормоз, нанесен му през годините от частния тъжител". Това засегнало полицая и той завел дело срещу адвоката. Русенският районен съд оневинил служебния защитник, но Боян С. обжалвал пред Окръжния съд в Русе, който отредил точно обратно и осъдил адвоката, пише "Труд".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.