• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Завършват реставрацията на две църкви в Русе

Завършват реставрацията на две църкви  в Русе

/КРОСС/ Русенска митрополия ще довърши интериора на две емблематични църкви в епархията през новата 2018 година, предаде БГНЕС. Става дума за двата най-нови храма - възстановената "Всех Святих" в Русе, съборена през 70-те години на XX век от комунистите за една нощ, и църквата към скалния манастир "Свети Димитър Басарбовски", съобщи Русенският митрополит Наум.

Храмът "Всех Святих" беше осветен официално на 10 септември в присъствието на патриарх Неофит и премиера Бойко Борисов и още от следващия ден са започнали редовните богослужения. "Аз вече няколко пъти ходя, през целия ден влизат и излизат хора, започнаха да се правят кръщенета и венчавки. Вече е сложен витражът в преддверието на храма, предстои довършването на иконостаса. Поръчали сме вече новите изографисани икони, които се надявам да бъдат готови до края на зимата и да бъдат поставени през пролетта или най-късно пред лятото. Ще бъде изградена и платформа за инвалиди, за да могат да влизат в храма, тъй като такава не е предвидена в проекта", обясни владиката. Митрополит Наум се надява държавата да помогне още малко за довършването на църквата, която е притегателен център за русенци. Разчита и на дарения, за да може храмът да придобие окончателния си вид. Вече бият и осемте камбани, дарени от Руската патриаршия на "Всех Святих".

Работи се и по другата църква - тази към Басарбовския манастир, която бе изградена, за да улесни поклонниците. За по-възрастните е трудно да се изкачват по стръмните стъпала към съществуващата скална църквичка, а и мястото е много малко и не побира хората. "Там предстои довършване на стенописите, а най-важното нещо е, че довършихме всички икони на иконостаса. Вече са поставени нарисувани икони, предстои довършване на подкуполното пространство и на стената от северната страна на манастирския храм. Така че, каквото се е захванало настоящето ръководство на манастира, да бъде доведено до щастлив край", каза дядо Наум.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.