• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Цецка Цачева: Няма недосегаеми магистрати

Цецка Цачева: Няма недосегаеми магистрати

/КРОСС/ Новият министър на правосъдието Цецка Цачева с първо интервю в предаването „Здравей, България" на Нова телевизия

- Новият министър на правосъдието госпожа Цецка Цачева е гост в нашето предаване. Добре дошли.
- Добре заварили.

- Благодаря за това, че приехте поканата ни. Бърз въпрос, надявам се и на бърз отговор, как се стигна до вашата номинация? Наистина ли са ви предлагали да станете част от състава на ВСС, вие сте отказали, та тогава министър на правосъдието?
- Не, не. Забавлявам се с информираните, които създават подобни неверни новини. Изобщо не е ставало дума за ВСС, още повече, че процедурата тепърва предстои да се развие и това е един от акцентите и основните приоритети и в моята работа.

- Процедурата за избор на нов състав на ВСС?
- Точно така. Тъй като трябва много скоро да се стартира, до края на май това трябва да започне в парламента и тук отговорността е както на парламента, който трябва да придвижи по закон процедурата, така и на Министерството на правосъдието, което вече оглавявам от вчера, разбира се, с много тясно взаимодействие със съдебната власт.

- Разбира се. Как сте в новата роля?
- Предимството ми е, че имам познания за системата, за нещата, начина по който тя функционира и работи, за приоритетите в законодателен план, за взаимоотношенията министър - ВСС, както и за онези актуални моменти от продължаващата реформа в съдебната система. Разбира се, различно е, когато този поглед е от очите на председател на Народното събрание, той е някак си по-общ, а когато си в конкретиката изисква дълбочина и от вчерашния ден започнах с точно тази конкретика.

- След малко конкретно ще ви питам за антикорупционно законодателство, точни примери да ни дадете в конкретни ситуации как може при съмнение на някой корумпиран политик да се действа, това след малко обаче. Как се чувствахте в дните, в които стана ясно, че вие не влизате в 44-тото Народно събрание. Бяхте втора в листата след Ивайло Московски, листата на ГЕРБ в Плевен, не влизате, защото ваши колеги, които са поставени от партията на по-долни места, очевидно са водили кампания за собствените си имена и бяхте изместена и не успяхте да влезете в парламента.
- Да, това е факт, но това е волята на гражданите на Плевенска област, на нашите избиратели - те така са ни подредили, това е демократичния начин и между другото това е най-силното като мажоритарен елемент, към онова, към което ние се стремим след референдума, който бе проведен.

- Непопулярни хора ви изместиха от листата на ГЕРБ, не ги знаем кои са тези хора.
- Може те да са непопулярни за вас, но след като са получили доверието на гражданите на Плевен, значи, че те са достатъчно разпознаваеми за тези избиратели. В това няма драма. Разбира се, трябва да бъда откровена, в политиката има от всичко, понякога не по малко, а по много. Не е приятно, когато си загубил, но пък това дава нови възможности и един по-реалистичен, по трезв поглед на нещата от по-различен ъгъл. Направих го, сега се чувствам по-силна.

- Кой е по-различния ъгъл, какво по-ново видяхте след загубата на президентските избори и това, което се случи вътре вече, вътрепартийно?
- Дадох си сметка, че работата ми като председател на българския парламент и то два мандата, ме прави достатъчно разпознаваема в национален план, както и в областта, но гражданите на Плевен и областта, те искат да имат техния...

- Но недостатъчно харесвана, това ли казвате?
- Не, не съм казала такова нещо. Те искат да имат техния народен представител във всеки един момент, да бъдат близо до него и той да бъде близо до тях, разбирате, че моята програма не позволяваше да бъда всеки дени или всяка седмица в Плевен и в населените места от плевенска област, въпреки че Плевен и занапред ще остане в сърцето ми и това, което аз съм направила за плевенчани. Може би моя е вината, че широката публика не е била достатъчно запозната. Те знаят кой е направил 3 километра асфалтиран път и това се приема като най-голямото постижение, за разлика от други неща, които са свързани със запазване на институции и работа на културни центрове в Плевен и изобщо, и не само, лечебни заведение, но не е сега мястото тук да давам отчет пред плевенчани какво съм свършила през двата си мандата като...

- Не знам дали е стигнало до вас какво каза в изборното ни студио вечерта на изборите на 26 март Румен Петков, също виден плевенчанин, добре познава ситуацията в Плевен и не само. Намекна, че има покупко-продажба на преференции в Плевен и после непопулярния ви колега получи повече гласове от вас. Вие имате ли съмнения, че некоректно е постъпвал този ваш колега в листата на ГЕРБ и е купувал гласове за себе си?
- Който има такива съмнения, има си ред по който трябва да се отнесе и да сподели с компетентните институции за тези съмнения. След като аз не съм го направила до момента значи аз нямам такива съмнения.

- Добре, затваряме темата. ЦУМ гейт. Пили ли сте кафе с Гергов, Сотир Цацаров, днес с кого ще пиете кафе?
- Днес ще пия кафе.

- В ЦУМ ходила ли сте в прословутия офис?
- С така наречените тримата големи в съдебната власт, разбира се, редно е и това направих още от вчерашния ден, поканила съм председателя на ВКС, председателя на ВАС, главния прокурор на републиката, в следващите дни непосредствено след празниците ще имам среща с представляващия ВСС, с главния инспектор, с ръководителите на второстепенни разпоредители с бюджетни средства, институтите, които са в структурата на Министерството на правосъдието. Така че това е дейност, която няма да бъде скрита, макар и срещите да са чисто опознавателни, а в дълбочина и в детайли както споменах в началото, предстои да се навлиза. Що се отнася до любопитството, което проявяват представители на различни медии, такъв въпрос още във вчерашния ден ми беше зададен. Моето лично виждане е, че лица, които заемат високи постове и представители на бизнеса, които също са имена в тези среди, срещите трябва да се случват по кабинетите и в това няма нищо ненормално.

- Да са регламентирани?
- Да са регламентирани. Така че ако ме питате аз дали бих посетила такъв кабинет за среща, не, не бих посетила такъв кабинет и никога не съм посещавала. 

- Но бихте ли препоръчали на вашите колеги в парламента например, да се направи такава парламентарна комисия, да се изчисти този въпрос и да се приключи с него, ако е за приключване.

- Мисля, че съм известна с това, че никога няма да се намеся в компетентността на други власти, с оглед и на принципа на разпределение на властите. Така че това е в правото на народните представители или пък на ВСС, аз не бих направила такова предложение, защото считам, че не е в моите пълномощия и компетентност.

- Добре, сега по това, което е от вчера и ще бъде занапред във вашите правомощия и компетентност. Антикорупционно законодателство, споменахте го вчера при представянето си на новото ви работно място, може ли конкретно да ни кажете какво означава това? Например, човекът Х се съмнява, че човека У е получил парите си с корупция, кражби и нерегламентирани взаимоотношения, как може да бъде сезиран...
- Не бих си позволила тук конкретни казуси и хипотези да разсъждаваме...

- ...може ли човекът Х да сигнализира и къде?
- Вижте и в момента има немалко норми, които по същество са антикорупционни и които са норми, които да предотвратяват подобни практики, разбира се, спрямо тях не трябва да има никаква търпимост и няма в нашето общество. Но...

- То проблем ли е обаче, че ги има, а личностите, които би трябвало са ги изпълняват тези практики и норми, май не ги изпълняват, защото продължаваме да сме най-корумпираната страна в ЕС.
- Тук стигаме до по-различен въпрос за това, изпълняват ли се нормите, изпълнява ли се закона, защото аз продължавам да твърдя, че ние имаме добри закони, които са изцяло хармонизирани с оглед на европейското законодателство, традициите и обичаите в нашето вътрешно законодателство, но същото време проблема при нас, според мен и съм го споделяла неведнъж е в това как се изпълнява, как се прилага закона. Има ли контрол от страна на институциите, които са оправомощени да прилагат закона, да контролират неговото спазване. Това е една от големите теми за възможността да има корупционни практики. Но да се върна на вашия въпрос. Знаете, че в предходния състав на парламента два законопроекта влязоха с най-кратко наименования антикорупционен закон. Не постигнахме съгласие по тези законопроекти. Затова преди да се внесе следващия такъв законопроект, както аз, така и колегите от парламентарната група, от партньорите ни в коалицията. Трябва много спокойно в диалог да отработим нормите такива каквито ще работят и действително ще дадат конкретния резултат. Идеята ни, тя е позната от нашата програма, около много добре работещата в момента Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество, тя да бъде като едно звено в центъра и около дейността на тази комисия да се състави един вид антикорупционен кодекс бих го нарекла, всички норми, които в момента се намират разпръснати из българското действащо законодателство, събрани на едно място. Но нека да сме наясно, България има НК, България има наказателно-процесуален, да, по тях реформата продължава, ще се работи, НПК е едно от нещата, които в най-бърз порядък трябва да се измени. Дали едно деяние е престъпление или не, това ще каже съдът с влязла в сила присъда и потвърдена с решение, ако се обжалва на горните инстанции.

- Например, ако според промените, които ще ми кажете дали ще има такива, ще има ли институция или орган, който би могъл например да провери, ако има съмнение за нещо нередно направено от главния прокурор, да бъде проверен главния прокурор, защото в момента кой може например да провери главния прокурор?
- В момента с промените, които извършихме в 43-тото Народно събрание в Конституцията и последващите промени в Закона за съдебната власт, няма недосегаеми магистрати. И тримата големи, както е добило гражданственост да се наричат - председателят на ВКС, председателя на ВАС, главния прокурор, подлежат на отчет пред Народното събрание. Бяха разширени контролните функции и по отношение на тези магистрати, но пак казвам, при зачитане конституционния принцип за разделение на властите, така че и в момента няма недосегаеми магистрати.

- Добре. Слави Трифонов обсъждал ли е референдума си с ГЕРБ, защото стана ясно, поне такава информация излезе, че го е обсъждал с БСП и с Корнелия Нинова?
- Аз съм ГЕРБ, на мен не ми е известно да е обсъждано с господин Трифонов референдума, но вероятно това е, защото той е наясно с категорично заявената позиция на нашата партия, веднага след резултата, който се получи, че ГЕРБ ще се съобрази и го направи - още в 43-тото Народно събрание.

- Те и БСП казаха така...
- По делата ни ще ни съдите и ще откривате отликите между различните политически сили. Знаете, че още в 43-тот Народно събрание се внесе законопроект от страна на ГЕРБ за обективиране, въвеждането в изборното законодателство на мажоритарния вот, така както гражданите го подкрепиха на референдума. Убедена съм, че в най-скоро ...

- Ама точно по този начин както го подкрепиха - мажоритарен и в два тура?
- Да, точно по този начин за мажоритарен пряк в два тура. Да, така както беше зададен въпроса и както са отговорили българските граждани. Убедена съм, че колегите много бързо ще...

- Някои анализатори казват, че от една такава драстична промяна, защото това ще е изключително драстична промяна, ще правим парламентарни избори така както в момента се правят местните и президентските само че на микрорайончета в България, не знам дали и зрителите ни точно могат да си представят какво, как ще изглежда тази избирателна система, но някои казват, че големия печеливш от такъв тип избирателна система е Бойко Борисов и ГЕРБ.
- Големият печеливш от такава система са българските граждани, които подкрепиха с вота си зададените въпроси от референдума. А що се отнася и до политици и до анализатори, които сега коментират какви биха били възможностите и изобщо как би изглеждала политическата карта в резултат на този вот, е трябвало преди провеждане на референдума да бъдат достатъчно откровени, открити и да запознаят гражданите. Глас народен - глас Божи. В момента имаме близо 2.5 милиона български избиратели...

- ГЕРБ слага на парламентарната маса темата с референдума по начина, по който е зададен въпроса и по начина по който са отговорили с да 2.5 милиона?
- Това е нашето решение, обявено непосредствено, веднага след резултатите от референдума, така че ГЕРБ ще изпълни тази своя заявка.

- Какво ви предстои днес като правосъден министър, днес? Имате ли вече уговорени срещи в европейски институции във връзка с предстоящото председателство на България?
- В днешния ден работата ми е посветена, имам уговорени срещи с представители на съдебната власт. Започвам разговора с тях, тъй като министърът на правосъдието се явява онова звено от изпълнителната власт, което пряко комуникира с независимата съдебна власт.

- Вие ще присъствате на заседание на ВСС, последното беше много конфликтно и наистина с много висока температура, включително и с отрязани агнешки главички кървави на входа на Съдебната палата. След малко в студиото ще влезе Лозан Панов, който влезе в открит разговор, конфликтен разговор със Сотир Цацаров, подробностите след малко. Но какво бихте казали и на Сотир Цацаров, и на Лозан Панов в тази ситуация?
- Естествено, че при срещите ми с тях, аз ще изразя своето мнение. Аз считам и от опита си в българския парламент, че нажежаване на страстите, конфликти по този начин не са полезни за системата, в която те съществуват. Трябва всички заедно и най-вече представителите на съдебната система и на съдебната власт, да се опитаме да имаме един баланс в отношенията, диалог задължителен, емоциите снижени за сметка на разума. Защото в крайна сметка всеки един от нас е в съдебната система, аз като министър, сме получили доверието, зад мен стоят избиратели през парламента, който вчера ни гласува. За тях доверието на колегите в съдебната система, това доверие се оправдава с поемане на отговорности, с работа, със забравяне понякога на лични противопоставяния, за да има конкретни резултати на местата, на които сме изпратени да работим.

- Благодаря ви за това гостуване. Благодаря ви, лек ден и лека работа ви желая.
- Благодаря и аз.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Цецка Цачева: Няма недосегаеми магистрати. Аз колко пъти съм го целувала Сотир и как да не съм го докосвала.

05.05.2017 22:26:25

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.