• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Татянин ден е! Празнуват всички, чието име означава „приказна царица"

Татянин ден е! Празнуват всички, чието име означава „приказна царица"

/КРОСС/ Мъченицата за правата вяра е родена през 226 година в богато и знатно римско семейство, което я възпитало от ранно детство в християнската вяра. Нейният баща е бил три пъти прeфект на Рим.

На 12-ти януари Православната църква почита паметта на Света мъченица Татяна Римска.

Тя е родена през 226 година в богато и знатно римско семейство, което я възпитало от ранно детство в християнската вяра. Нейният баща е бил три пъти прeфект на Рим.

По това време в Рим царува малолетния император Александър Север (205-238 г.), майката на когото, Юлия Мамея, решително покровителствала християните и била почитателка на знаменития християнски учител Ориген. Поради възрастта на императора държавните работи били ръководени от административни сановници и пълномощници на сената, които по своя преценка прилагали противохристиянските разпореждания на императорите Траян, Марк Аврелий и Септимий Север.  

Без да гледат знатното положение на Татяна и нейния безукорен живот, тя била заведена в храма на Аполон, за да принесе жертва. 9-годишното момиче не само отказало да стори това, но по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета. Това вбесило градоначалника и той я подложил на свирепи изтезания, които разплакали дори нейните мъчители. Уморен от нейната несломимост, безсилният управител наредил да я предадат на изгладнелите зверове, но пуснатият лъв започнал да ближе кротко нозете й. Изпълнен със страх да не би подобна гледка да обърне и други езичници към омразната вяра на християните, управителят наредил незабавно да я обезглавят. Същата участ постигнала и бащата на мъченица Татяна. 

Света Татяна е смятана за покровителка на студентите в Русия. Нейният празник, наречен Татянин ден - 12 януари (25 януари стар стил), се отбелязва като ден на руските студенти.

Името Татяна (Таня) е силно разпространено в България и Русия. Произходът на името е римски - от фамилията Тatianus и вероятно означава "устроителка".  Празнуват хората с имена Татяна, Таня, Тана, Танка, Таньо, Танислав, Танислава.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.