• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Таяни пред депутатите: България има огромен потенциал

Таяни пред депутатите: България има огромен потенциал

/КРОСС/ „За мен е огромна чест, че съм тук сред вас, защото смятам, че срещите, които проведохме днес с колегите ми не са само формални, за да се подготви Българското председателство, а ползотворни. По време на срещите разменихме мнения по най-важните въпроси, свързани с нашата Европа. Ние сме удовлетворени от срещите. Това каза председателят на Европейския парламент Антонио Таяни в обръщение към българските народните представители от трибуната на парламента, предава БГНЕС.

„Сътрудничеството между нас е много важно. Нашият ден приключва с разговори с вас и със среща с български студенти. Икономическата криза, от която едва сега излизаме, миграцията, която е безпрецедентна, терористичната заплаха, която виси над нашите градове са основните тревоги на нашите граждани. Европейските народи искат Европа да отговори на тези страхове по конкретен начин, да се вслушваме в гражданите и да ги защитаваме, и само като даваме конкретни отговори можем да преодолеем реториката на онези, които предлагат като панацея затварянето и обръщането към себе си. Европа, държавните и регионите не са противопоставяне, а допълващи се нива на управлението, различни нива, което днес се оказва, че е единственото решение на сложните проблеми в днешно време. Трябва да признаем, че някои проблеми трябва да се решават на регионално ниво, други на държавно ниво. За да може да функционира всичко, имаме нужда от обективни институции, които могат да отговорят на предизвикателството на нашето време", добави Таяни.

Той подчерта, че ЕП е започнал задълбочен дебат за реформите, които са необходими.

„Имайки предвид, че голяма част от законодателната част на националните парламенти се състои в транспониране на европейското законодателство в държавното. Националните парламенти не са в конкуренция с ЕП, вие сте нашите най-добри съюзници в усилията ни да доближим Европа към гражданите", отбеляза Таяни.

Шефът на Европарламента добави, че Българското председателство може да разчита на подкрепа и сътрудничество.

„България се подготвя добре за председателството, което ще започне през януари. Според последния доклад на ЕК България отбелязва допълнителен напредък, той ви насърчава да продължите по този път. Ако се направи сравнение с Франция или Германия, България е малка държава, но има огромен потенциал, който трябва да бъде използван, за да продължи поетият път към растежа", каза Таяни.

„Вашата страна е изправена пред много предизвикателства, като модернизация на производството, пълна интеграция на пазара на стоки и услуги, инфраструктура в областта на енергетиката, транспорта и цифровата икономика. С външните си граници България има ключово значение за успеха на политиката на съседство, също така и за сигурността, управлението на миграционните потоци", каза още Антонио Таяни.

„България заслужава оценката за това как упражнява контролът на външните си раници. ЕП поддържа убедено влизането на България в Шенген. Очаквам в това отношение да се постигне скоро съгласие и в съвета", подчерта председателят на Европейския парламент.

Според него България може да разчита много на своите най-млади деца, които често са много талантливи.

„Това е огромен потенциал, който трябва да бъде оценен. Трябва да действаме заедно за да предложим на тези младежи бъдеще", категоричен бе Антонио Таяни.

Той коментира още, че България има ключова роля за поддържане на бъдещата перспектива на Европа със Западните Балкани.

„Председателството ви е включило това сред своите приоритети. Оценяваме го. Не може да изоставим тази европейска зона на амбиции на други страни извън Европа. Трябва да дадем силен сигнал за сближаване на Балканите посредством икономическата си дипломация и сътрудничество за инфраструктурите", каза председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

Той даде дори и идея за въвеждане на безплатен роуминг и в Балканските държави извън ЕС.

„Ако не постъпим така спрямо балканските страни, рискуваме тероризмът да използва тези територии да се трансформират в кръстопът на трафик и дрога".

Антонио Таяни подчерта, че ЕС трябва да бъде силен, да говори с единен глас, който да има единна външна политика и обща политика на защита. От друга страна, обаче, отбеляза, че не всичко е както трябва и трябва да сме слепи, ако кажем, че няма неща за коригиране.

„Нужни са реформи. Първата реформа, която трябва да се направи е завръщане към политиката. Когато политиката е слаба има други, които решават, а политиката не е нищо друго, освен мястото на представяне на народите. Безсмислено е да казвате бюрокрацията в Брюксел управлява, политиката трябва да е на мястото си. Винаги някой може да заеме мястото на критиката. Ако сме се правили добре, гражданите ще ни се доверяват, ако не сме се справили, ще се работи както преди. Критиките към европейските институции не са нищо друго освен начин как европейските народи намериха начин да решат проблемите си. Молим ви да обясним на гражданите така, че да се чувстват съпричастни. Обръщам се и НС активно да участва в бъдещето на ЕС. Сигурен съм, че Европа може да разчита на вас, както винаги когато е трудно, нашето бъдеще е заедно. Съединението прави силата", каза още в обръщението си председателят на Европейския парламент.

По-рано днес Антонио Таяни се срещна с премиера Бойко Борисов, с когото проведоха пленарно заседание заедно с делегация от Брюксел и българското правителство, а след това се видя и с президента Румен Радев. В началото на речта му Народното събрание пък се получи малък технически гаф, като за кратко председателят на Европарламента остана без превод.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.