• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

"Цъфнали очи" с премиера в Сливен и София

"Цъфнали очи" с премиера в Сливен и София

/КРОСС/ Пиесата "Цъфнали очи" е изградена по романа "Виенски апартамент" от Радостина А. Ангелова. Режисьорка на спектакъла е Габриела Хаджикостова, която през 2013 г. е част от представянето на романа пред българската общност по покана на Българското самоуправление в Будапещa. Oще тогава тя се зарича, че един ден ще направи спектакъл по книгата. През ноември 2017 г. романът на Радостина А. Ангелова излиза на унгарски с логото на издателство "Napkut".

"И този път бягаме от конвенционалност, което е типично за спектаклите ни. Това е спектакъл, който съчетава слово, модерен танцов театър, музика, движение, изобразително изкуство. Но от всичко това се ражда едно цяло. Основата е не сюжетната линия, която е гръбнакът на романа, а необикновените, поетични, магични текстове, бих казала лирически отклонения, които Радостина Ангелова е вплела в него", казва Хаджикостова. 

Постановката, част от програмата на Mалко театро, се осъществява със съдействието на ДКТ Сливен и е финансирана от Министерството на човешките ресурси на Унгария. Малко театро е независим театър, основан през 1996 г. в Будапеща от Габриела Хаджикостова и унгареца Ищван Наги и е единственият професионален български театър зад граница, чиято задача е да прокара път на българската култура в Унгария. Двамата си партнират в режисурата и на спектакъла "Цъфнали очи", а в ролите влизат младите актриси Мария Джойкева, Никол Николова, Никол Султанова и Цветелина Николова. Декорът, костюмите и анимацията са дело на сценографката Хана Вегшьо, а музиката - на Атила Шимон.

Българската премиера ще бъде в града на Сините камъни, на сцената на Държавния куклен театър в Сливен днес, 14 ноември, а няколко дни по-късно (19 ноември) и в София - в Нов театър в НДК. От издателство "Софтпрес", което публикува най-новия роман на Радостина А. Ангелова "Афиши в огледалото", съобщиха, че освен че работят по нова книга, която трябва да излезе по Коледа, планират и второ издание на "Виенски апартамент", съобщава ДУМА.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.